Navo in spoedzitting bijeen over Turkije

Navo in spoedzitting bijeen over Turkije

"Het is het juiste moment om deze bespreking te houden, zodat we de instabiliteit in de achtertuin van Turkije en op de grens van de Navo-lidstaten kunnen bespreken", zei Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg voorafgaand aan het overleg, dat achter gesloten deuren plaatsvond. Stoltenberg zei dat de Navo "vierkant achter onze bondgenoot Turkije staat".

Na afloop veroordeelde de Navo in een verklaring de "terreuraanslagen op Turkije" van de voorbije week. "Terrorisme is een directe bedreiging voor de veiligheid van de Navo-landen en voor de internationale stabiliteit en welvarendheid", luidde het. "Het is een wereldwijde dreiging die geen grenzen, nationaliteit of religie kent, en een probleem dat de internationale gemeenschap moet aanpakken en samen moet oplossen."

Bufferzone

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan zei vanuit Ankara dat Turkse en Amerikaanse functionarissen het al hebben gehad over het instellen van een 'bufferzone' bij de grens tussen Turkije en Syrië. De bedoeling is dat het gebied vrij wordt gemaakt van IS-strijders, zodat Syrische vluchtelingen daar een veilig onderkomen kunnen zoeken. Erdogan zei tevens dat het onmogelijk is om het vredesproces met de Koerden te hervatten als de aanvallen op Turkije worden voortgezet.

Na maanden van twijfel is Turkije vorige week begonnen met het aanvallen van de extremisten van IS in Syrië. Ook heeft het land de Verenigde Staten de toestemming gegeven om vanuit Turkije aanvallen uit te voeren. Turkije voert niet alleen strijd tegen IS-bolwerken, maar ook tegen Koerdische troepen.

Strijd tegen IS of tegen de Koerden?

De Syrische Koerden strijden net tegen IS en krijgen daarbij steun van Amerikaanse gevechtsvliegtuigen, maar Turkije vreest voor een opleving van de Koerdische strijd voor onafhankelijkheid. De Koerden vormen een etnische groep die leeft in een gebied dat Turkije, Irak, Syrië, Iran en Armenië omvat en strijden al sinds 1984 voor een onafhankelijke staat.

Sommige Navo-lidstaten hebben aangegeven dat niet duidelijk is of Turkije nu vooral IS wil aanpakken of zich juist richt op de Koerden, aldus Ian Kearns van de denktank European Leadership Network. Sterker nog: Turkse leiders "beweren zelfs dat de Koerden in Syrië een grotere bedreiging zijn voor Turkije", aldus Kearns.

Einde van het vredesproces

Gisteren nog zei de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu dat er "geen verschil is tussen de Koerdische arbeiderspartij PKK en IS". "Je kunt niet zeggen dat de PKK beter is omdat ze tegen Daesh vechten", aldus Cavusoglu, die de Arabische term voor IS gebruikte.

Erdogan liet voor het Navo-overleg weten dat hij het vredesproces met de Koerden als beëindigd beschouwd. "Het is niet mogelijk om een vredesproces voort te zetten met degenen die de eenheid en de integriteit van Turkije ondermijnen".