NAVO-ambassadeurs komen bijeen voor bijzondere vergadering over spanningen Rusland-Oekraïne

NAVO-ambassadeurs komen bijeen voor bijzondere vergadering over spanningen Rusland-Oekraïne

De NAVO heeft een bijzondere vergadering van de NAVO-Oekraïne Commissie bijeengeroepen, deze namiddag op het hoofdkwartier in Brussel. De ambassadeurs zullen zich buigen over de ontwikkelingen in de Zee van Azov, een onderdeel van de Zwarte Zee aan het Krim-schiereiland, en de Straat van Kertsj, die de Zee van Azov met de rest van de Zwarte Zee verbindt. De secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg, en de Oekraïense president Petro Porosjenko spraken elkaar vanochtend over de gebeurtenissen. De bijzondere vergadering van de NAVO-commissie komt er op vraag van Porosjenko, waarmee Stoltenberg heeft ingestemd.

De NAVO-baas zei dat de verdragsorganisatie de Oekraïense territoriale integriteit en soevereiniteit ten volle steunt, ook de rechten op zijn territoriale wateren onder het internationale recht.

Volgens bronnen bij de verdragsorganisatie is de bijzondere vergadering van de commissie vooral een symbool van de steun voor Oekraïne. Dat de NAVO zich direct mengt in het conflict lijkt uitgesloten omdat Oekraïne geen lid is van de verdragsorganisatie.

Rusland blokkeerde gisteren drie Oekraïense schepen die via de Straat van Kertsj naar de Zee van Azov probeerden te varen, van Odessa aan de Zwarte Zee naar Marioepol. Rusland beschuldigde de Oekraïense schepen ervan illegaal de Russische territoriale wateren te hebben betreden. De Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergej Lavrov spreekt van een "provocatie" door Kiev, waarbij "verschillende internationale akkoorden" zouden zijn geschonden.

Volgens Oekraïne opende Rusland het vuur op de schepen en raakten daarbij enkele bemanningsleden gewond.

Gisterenavond riepen de Europese Unie en de NAVO Rusland al op om de vrije doortocht in de Straat van Kertsj te herstellen. Maandag komt de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeen, om de militaire escalatie tussen Oekraïne en Rusland te bespreken.

De betrekkingen tussen Kiev en Moskou zijn sterk bekoeld door het conflict in Oost-Oekraïne en de annexatie van de Krim door Rusland.

De Zee van Azov ligt ten noordoosten van het schiereiland. De laatste maanden wordt het steeds meer het decor van de spanningen tussen beide buurlanden. Rusland controleert de toegang tot de Zee van Azov door de Straat van Kertsj. Kiev beschuldigde Moskou eerder al van pesterige controles van schepen die aanmeren in Oekraïense havens zoals Marioepol of Berdjansk.

bron: Belga