Volgens de politie van Brussel Hoofdstad Elsene waren ze met 25.000, maar de vakbonden schatten dat er meer dan 40.000 mensen hebben deelgenomen aan de nationale betoging tegen de plannen om de pensioenen te hervormen. De manifestanten wandelden tussen 11 en 13 uur door het centrum van de hoofdstad. De politie moest nergens tussenkomen. "We zijn tevreden over de opkomst en het signaal", zei ACV-voorzitter Marc Leemans. "Over de reactie van de regering zullen we wellicht niet tevreden kunnen zijn."
Desinformatie
Daarmee verwees hij naar de uitspraken van premier Michel en minister van Pensioenen Daniel Bacquelaine (MR) voor aanvang van de demonstratie. Volgens de eerste minister zaaien de vakbonden paniek door "leugens en fake news" te verspreiden. "De regering zal meer inspanningen leveren om de bevolking uit te leggen wat we beslist hebben, zodat de mensen niet meer ongerust zijn", vertelde hij aan VRT NWS.
Bacquelaine sloot zich aan bij zijn partijgenoot. Hij sprak bij Bel-RTL en RTBF van een "desinformatie-campagne die erop gericht is mensen te bedriegen" over de federale pensioenmaatregelen. "We moeten voor eens en voor altijd toegeven dat de lengte van de loopbaan mee moet evolueren met de stijgende levensverwachting", klonk het.
De christelijke vakbond ontkent dat het onrust zaait. "Onze berekeningen zijn solide", aldus Leemans. Volgens de vakbondsman zullen sommige pensioenen met 250 tot 300 euro per maand dalen. "Als we de regering laten doen met haar puntensysteem voor de pensioenen, zullen de mensen het verschil wel zien." Zijn collega van ABVV, Rudy De Leeuw, vindt dat de regering er "een rommeltje" van maakt. Hij pleit voor een minimumpensioen van 1.500 euro. De pensioenleeftijd wil hij terugbrengen naar 65, in plaats van de ingevoerde 67 jaar.
Busje komt zo
De betoging werd ook buiten Brussel opgevolgd en zorgde vooral voor veel hinder bij De Lijn. De vertragingen waren het grootst in de stadsnetten, waar zowel het bus- als tramverkeer verstoord werd. Verder staakte ongeveer 12% van het stadspersoneel in Antwerpen, waardoor onder andere de afvalophaling gewijzigd werd en iets minder dan de helft van de locaties van de kinderopvang dicht bleven. Bij de vervoersmaatschappij NMBS was de hinder beperkt.