Nationale 24 urenstaking zal overal voelbaar zijn

Nationale 24 urenstaking zal overal voelbaar zijn

De MIVB verwacht forse hinder voor het tram-, bus- en metroverkeer. De maatschappij vraagt haar reizigers hun voorzorgen te nemen en indien mogelijk alternatieven te voorzien. Om iedereen zo goed mogelijk te informeren over de toestand op het net, opent de MIVB haar contactcenter (070/23.20.00) vanaf 6 uur. Er zijn ook gereld updates te vinden op de website mivb.brussels en de Twitter-account (@stibmivb).

Overal verstoord verkeer

Ook openbaarvervoermaatschappij De Lijn verwacht erg verstoord verkeer. De werkwillige chauffeurs zullen worden ingezet op de belangrijkste verbindingen, maar pas de dag zelf zal duidelijk worden hoeveel en welke prioritaire lijnen worden bediend.

Spoorwegmaatschappij NMBS verwacht dat tijdens de staking op het spoor die dinsdag om 22.00 uur begint, «gemiddeld bijna de helft van de treinen» zal rijden, in vergelijking met een normale dienstregeling. NMBS is sinds vorig jaar verplicht om bij stakingen een minimumdienstverlening te organiseren.

Geen hinder internationaal

Het internationale treinverkeer zou niet al te veel hinder ondervinden van de staking. Bij Thalys wordt één rit Brussel-Parijs geschrapt, Eurostar verwacht geen problemen voor wie naar Groot-Brittannië reist. Alleen wie met de Eurostar naar Frankrijk wil sporen (Rijsel of Calais), moet zijn plannen herbekijken. Dat komt omdat de «intra-Schengenterminal» in het station Brussel-Zuid dicht zal zijn. Het gaat om een minderheid van de Eurostar-reizigers. Zij kunnen hun reis kosteloos annuleren en met de TGV naar Frankrijk reizen.

Brussels Airport misschien open

Brussels Airlines schrapt alle vluchten op woensdag. Volgens Marc Descheemaecker, voorziter van Brussels Airport, veroorzaakt de stakingsdag «tussen de 10 en de 13 miljoen euro» economische schade. Of Brussels Airport open zal gaan hangt af van in welke mate de oproep zal worden gevolgd door de luchtverkeersleiders van skeyes, het vroegere Belgocontrol.

Hoger loon

De nationale vakbonden hebben opgeroepen tot een nationale staking nadat het loonoverleg in de privésector was mislukt. De bonden vinden 0,8% extra loon bovenop de index voor de komende twee jaar onvoldoende. De werkgevers houden vast aan de wet, die bepaalt dat dat de maximale marge is.