De bewuste asteroïde werd begin dit jaar ontdekt door de Hubble-telescoop en ziet eruit als een soort platgedrukte sneeuwman. Omdat de vorm dus uit twee schijfvormige, aan elkaar verbonden delen bestaat, werd besloten om het ruimteobject ook een tweedelige naam te geven: Ultima Thule'. De naam verwijst bovendien naar een Latijnse metafoor voor plaatsen die onbereikbaar ver weg liggen. De asteroïde is op 6,6 miljard kilometer van de aarde het verste ruimteobject dat ooit van dichtbij bestudeerd werd. Na de naamsaankondiging ontstond echter meteen controverse over de naziconnecties die de naam met zich meedraagt.
Our New Year's #KuiperBelt flyby target, #UltimaThule, is slowly revealing its secrets! Watch live TODAY at 1 pm ET as #NASANewHorizons scientists give an update at #LPSC2019. https://t.co/4ZAequj5fP pic.twitter.com/Kq3TGQwKiC
NASA New Horizons (@NASANewHorizons) 18 mars 2019
Nazimythologie
Het Thule-Gesellschaft was immers de organisatie die mee aan de wieg stond van de DAP (Deutsche Arbeiterpartei), de voorloper van Hitlers NSDAP (Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei). In nazimythologie wordt naar Thule' verwezen als de plek waar het Arische ras zijn oorsprong kent. Het New Horizons-team, de missie die voor het eerst voorbij het ruimteobject vloog, wuifde de ontstane controverse eerst weg en hield lange tijd aan Ultima Thule' vast, maar besluit nu toch de naam van de asteroïde aan te passen. Ultima Thule' zou volgens hen immers steeds een tijdelijke nick name' geweest zijn. Gekozen werd om de asteroïde definitief Arrokoth' te noemen, wat lucht' betekent in de taal van de Powhatan. De Powhatan waren de oorspronkelijke inwoners van de plek waar zowel de Hubble-telescoop als de New Horizons-missie vandaan komen.