Het Amerikaanse ruimtevaartbureau NASA doet morgen een nieuwe poging om zijn onderzoekssatelliet ICON te lanceren. Bij het project is ook de Luikse universiteit betrokken. De ICON moet de dynamiek onderzoeken tussen de zonnewind, het magnetisch veld van de aarde en de atmosfeer. De lancering gebeurt met een Pegasus-dragraket van Northrop Grumman, door boven de Atlantische Oceaan "gedropt" te worden door een L-1011 Stargazer-vliegtuig dat van op Cape Canaveral in Florida opstijgt.
Eigenlijk had dit al in november moeten gebeuren. Maar er dook een probleem op in de Pegasus. Ook vandaag lukte niet vanwege te slecht weer. Er vindt morgen om 3.30 uur Belgische tijd een nieuwe poging plaats, maakte de NASA bekend. De Stargazer moet opstijgen om 2.32 uur.
Een van de vier instrumenten op de ICON is de "Far Ultra-Violet" (FUV) telescoop van de universiteit van Berkeley. Het Centre Spatial de Liège (CSL) nam deel aan de conceptie, de ontwikkeling en de ijking van het apparaat. Dit heeft drie jaar gekost.
De FUV onderzoekt de bovenste lagen in de kortste golflengte van het ultraviolette spectrum. Tijdens de nacht meet het instrument de dichtheid van de ionosfeer en kijkt het hoe die reageert op het weer in de onderste lagen van onze dampkring. Overdag meet het de veranderingen in de chemische samenstelling van de bovenste lagen van de atmosfeer.
bron: Belga