Mogelijk een negende planeet ontdekt

Mogelijk een negende planeet ontdekt

Volgens Amerikaanse onderzoekers zou er een negende, grote planeet in ons zonnestelsel bestaan. Dat nieuws werd bekendgemaakt door de wetenschappers Konstantin Batygin en Mike Brown van het 'California Institute of Technology'.

Het onderzoek werd gepubliceerd in het vakblad Astronomical Journal.

'Planeet Negen' zou tien keer de massa van de aarde hebben en 5000 keer die van Pluto. Het object zou twintig keer verder rond de zon draaien dan planeet Neptunus. Volgens de wetenschappers zou de planeet tussen de 10.000 en 20.000 jaar nodig hebben om één baan rond de zon af te leggen.

De ontdekking werd gedaan aan de hand van computersimulaties en mathematische modellen.

Kuipergordel

Het uitgangspunt van die berekeningen is een groep objecten en kometen die de Kuipergordel genoemd worden. De Kuipergordel is een verzameling van verschillende objecten zoals dwergplaneten en rotsblokken. De manier waarop die objecten zich bewegen , zou de negende planeet kunnen verklaren.

Negen planeten

In 1930 werd de planeet Pluto ontdekt door de Amerikaanse astronoom Clyde Tombaugh. Sindsdien werd er gezegd dat er negen planeten in ons zonnestelsel zijn: Mercurius, Venus, Aarde, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus en Pluto. In 2006 werd Pluto niet langer als een echte planeet beschouwd maar als een 'dwergplaneet'. Astronomen hebben zich altijd afgevraagd of er niet nog een planeet zou zijn. Door het onderzoek van Batygin en Brown zou het rijtje misschien aangevuld kunnen worden. Het is de eerste keer dat wetenschappers een theoretisch model kunnen voorleggen dat het bestaan kan verklaren.

“Pluto Killer” Mike Brown may have discovered another planet. https://t.co/JN82x52KGl pic.twitter.com/CFoEDz61DH

— Discover Magazine (@DiscoverMag) 20 januari 2016