Voortaan mogen zaken als botervlootjes, yoghurtpotjes en plasticfolie in de pmd-zak. Deze maatregel zal ervoor zorgen dat de hoeveelheid plastic die nog in restafval zit kan teruggedrongen worden met ongeveer de helft. Daardoor kan er jaarlijks 50.000 ton meer gerecycleerd worden. De uitbreiding van de pmd-zak betekent daardoor ook minder CO2-uitstoot.
Geleidelijke invoering
De invoering van de nieuwe pmd-zak zal in fasen gebeuren en voltooid zijn in 2021. Op die manier krijgen bedrijven in de recyclageketen de tijd om zich voldoende aan te passen en voor te bereiden.
Volgens Jürgen Desmedt van sorteerbedrijf Vanheede is daar heel wat innovatie voor nodig. "Wij leiden ons huidig personeel op in het nieuwe systeem maar werven ook nieuwe mensen aan. Bij ons zal dat zo'n 25 jobs creëren."
Officiële melding
Fost Plus en OVAM vragen inwoners uitdrukkelijk om te blijven sorteren volgens de huidige regels tot ze officieel melding krijgen dat ze in hun regio mogen overschakelen op het nieuwe systeem.
"Het heeft geen nut om nu al volgens het nieuwe systeem te sorteren als sorteercentra in de buurt er nog niet op uitgerust zijn. Het zal zelfs het verwerkingsproces bemoeilijken", legt Jürgen Desmedt van sorteerbedrijf Vanheede uit.
Inwoners die moeten overschakelen op het nieuwe systeem worden telkens enkele weken op voorhand op de hoogte gebracht met een folder in de bus. Wie start met de nieuwe blauwe zak en nog een voorraad oude pmd-zakken heeft, mag deze blijven gebruiken. De prijs van de zakken blijft dezelfde.