Metro Photo Challenge: een korte introductie in fotografie!

Metro Photo Challenge: een korte introductie in fotografie!

De Metro Photo Challenge, 's werelds grootste internationale fotowedstrijd, gaat opnieuw van start! De uitdaging dit jaar is om de ziel van je stad op de gevoelige plaat te leggen.  Daarvoor zijn er drie thema's voorzien, waarin deelnemers hun verbeeldingskracht de vrije loop kunnen laten gaan: City Love, City Secrets en City Soul. De Belgische finalisten worden beloond met een EOS 750D met 18-55 lens. Daarbovenop komen deze Belgische finalisten in aanmerking voor de internationale hoofdprijs: een fotoreis naar India!

De Metro Photo Challenge is niet enkel voor professionele fotografen,  iedereen met een passie voor fotografie kan deelnemen. Ben je een absolute leek als het aankomt op trekken van foto's? Geen enkel probleem, we geven je hieronder samen met Canon de basis om je spiegelreflexcamera optimaal te gebruiken!

Les 1 – De sluitertijd

https://www.youtube.com/watch?v=ofiapySCaoM

De sensor van je camera zit verborgen achter de sluiter, die enkel opent wanneer je een foto neemt. De sluitertijd is van groot belang bij het nemen van een foto. Die wordt uitgedrukt in seconden, of delen daarvan. Een sluitertijd van 1/200 duidt erop dat de sluiter tweehonderdste van een seconde opent. Hoe hoger het nummer achter de één, hoe korter de sluitertijd.

Hoe langer de sluiter openstaat, hoe meer licht er binnenkomt. In een donkere omgeving, heb je dus een langere sluitertijd nodig om tot een heldere foto te komen. Naast het licht, is de sluitertijd ook bepalend voor de beweging in je foto. Om een bewegend onderwerp scherp in beeld te brengen, heb je een korte sluitertijd nodig. Een lange sluitertijd is geschikt voor landschappen of gebouwen, maar hou er rekening mee dat bewegende elementen onscherp of zelfs gewoon een lichtstreep zullen zijn.

Als je een lange sluitertijd gebruikt, moet je ook rekening houden met de onbewuste bewegingen die je zelf maakt. De vuistregel om uit de hand fotograferen is een sluitertijd die korter is dan een zestigste van een seconde, of één delen door de effectieve brandpuntafstand die vermeld staat op je lens. Met een 200mm-lens gebruik je dus best een statief vanaf dat je een langere sluitertijd dan 1/200 gebruikt.

Les 2 – Het diafragma

https://www.youtube.com/watch?v=p7N9mhNH30U

Het diafragma is te vergelijken met de pupillen in je oog. Het bestaat uit een aantal lamellen die de grootte van de opening van je diafragma bepalen. Zo wordt de hoeveelheid licht begrenst. Een klein diafragma betekent dat er weinig licht binnenkomt, een grote opening van het diafragma zorgt voor meer licht op de foto.

Het aanpassen van het diafragma heeft nog een tweede gevolg. De scherptediepte wijzigt ook met de grootte van je diafragma. Je stelt je toestel scherp op een bepaald punt, maar er is ook een zone voor en achter dat punt. Hoe kleiner een diafragma, hoe groter de scherptediepte en dus hoe meer elementen in je foto die scherp zijn. Een klein diafragma is dus geschikt voor landschapsfotografie, terwijl een groot diafragma eerder nuttig is bij portretfoto's.

De grootte van je diafragma wordt uitgedrukt in de f-waarde. Hoe lager de f-waarde, hoe groter je diafragma is.

Les 3 – Belichtingscomponenten

https://www.youtube.com/watch?v=O5gCi36m5Xg

Er zijn drie elementen die een invloed hebben op de belichting van je foto: de sluitertijd, het diafragma en de ISO-waarden. De eerste twee bespraken we hierboven al. De ISO-waarden bepalen hoe lichtgevoelig je sensor is.

De drie elementen spelen op elkaar in. Als je een foto van een bewegend beeld wil, met een grote scherptediepte, heb je een korte sluitertijd en een klein diafragma nodig. Dat betekent natuurlijk dat er niet veel licht binnenkomt. Dat kan je dan compenseren, door de lichtgevoeligheid van je sensor te verhogen. Opgelet, bij te hoge ISO-waarden worden foto's korrelig.

Het is voor een beginnende fotograaf niet eenvoudig om deze drie elementen in balans te houden, maar door te experimenteren leer je uiteindelijk welke instellingen in welke omstandigheden werken.

Heb jij de ziel van je stad vastgelegd met een prachtige foto? Stuur die dan zeker in voor de Metro Photo Challenge! Dat kan door te surfen naar http://www.metrophotochallenge.com/. Nieuw dit jaar is dat je ook kan deelnemen via Instagram. Registreer je Instagramaccount en deel je foto's met de tags #citylove, #citysecrets of #citysoul. Veel succes!