Metro nam een kijkje bij de expo van het excentrieke kunstenaarsduo Pierre en Gilles

Metro nam een kijkje bij de expo van het excentrieke kunstenaarsduo Pierre en Gilles

Bij de aankomst in het museum word ik brutaal voorbij gestoken door een bende luidruchtige kleuters. Een groep driejarigen, in een museum? Met naaktportretten? "Hoewel de kunst van Pierre en Gilles niet bepaald alledaags is, nemen kleuters er geen aanstoot aan. Ook niet aan de erotisch getinte werken", stelt communicatieverantwoordelijke Stéphanie Masuy me gerust.

Surreëel

Dat komt wellicht omdat het bijzonder aangenaam toeven is in het kleurrijke universum van het duo. Beroemdheden als Stromae, Marilyn Manson, Jean-Paul Gaultier en Marc Jacobs maken er hun opwachting in de vorm van opvallende portretten die het midden houden tussen een foto en een schilderij. En hoewel er thematisch gezien kop noch staart te krijgen is aan de verschillende werken, stralen ze allemaal eenzelfde surreële naïviteit uit.

"De idealistische, sprookjesachtige wereld van Pierre en Gilles spreekt zeker in deze donkere tijden erg tot de verbeelding", legt Stéphanie uit. Dat verklaart wellicht ook deels waarom de tentoonstelling zo'n succes is. In deze unieke wereld is simpelweg geen plaats voor pessimisme. De felle kleuren, ludieke setting en bonte selectie van beroemdheden maken deze tentoonstelling dan ook erg laagdrempelig. Piepjong of stokoud, kunstliefhebber of kunstleek: iederéén vindt hier wel ergens z'n gading. Desnoods op het podium met enkele naaktportretten.

Kruisbestuiving

Ondanks de opkomst van handige digitale hulpmiddeltjes als photoshop, werken Pierre en Gilles al 40 jaar op exact dezelfde manier. Pierre staat als fotograaf van dienst in voor de portretfoto, die vervolgens door z'n artistieke partner Gilles met de grootst mogelijke sinecure wordt overschilderd. Het resultaat is een bonte collectie van intrigerende portretten waar de tijd verrassend genoeg geen vat op lijkt te krijgen.

"Zelfs de meest losgeslagen personages stralen een soort naturel uit dat mededogen opwekt. De onzekerheid die van hen uitgaat zorgt ervoor dat we ons met hen verwant voelen, ook al hebben ze de hoogste roem bereikt", zo staat er te lezen in de catalogus van de tentoonstelling. En dat vat de geest van de tentoonstelling misschien nog het best samen. Ondanks alle absurde frivoliteiten en idyllische decors worden de beroemdheden bovenal in beeld gebracht als mensen met hun eigen dromen en idealen. Het perfecte decor om een paar uur heerlijk te ontsnappen aan de werkelijkheid.

Mare Hotterbeekx

‘Pierre et Gilles: Clair-obscur' is nog tot 14 mei te bezichtigen in het Museum van Elsene.