«Al een paar jaar ben ik een overtuigd flexitariër. Mijn afkeer voor grote hoeveelheden vlees is me met de paplepel in gegoten. Als piepkleine uk kreeg ik al obscure groenteburgers en ietwat smakeloze tofoeblokjes voorgeschoteld», aldus redactrice Mare, die met volle moed naar de komende 35 dagen kijkt.
Culinaire ontdekkingstocht
«In de loop der jaren werden de ouders en bijgevolg ook ikzelf- iets gematigder in die overtuiging. Veggiedagen werden afgewisseld met vleesdagen, al maak me je alles behalve blij met een stevige steak of een ongelimiteerde hoeveelheid spareribs. Een gevarieerde en vooral smaakvolle vegetarische maaltijd blijft echter een uitdaging. Deze Veertig Dagen Zonder Vlees draaien voor mij rond het ontdekken van nieuwe smaken en gerechten. Wie weet bekeer ik me dan wel definitief tot het rijk der vegetariërs.»
Van een heel ander kaliber dan weer is Liesbeth. «Eerlijk is eerlijk, 40 dagen lang geen vlees eten is een echte uitdaging voor de Bourgondiër in mij. Een steak met bearnaisesaus, een kip aan t spit of een wilde eendenborst, daar kan je mij gelukkig mee maken. Waarom dan toch deze uitdaging aangaan? Om culinaire horizonten te verkennen, de vegetarische keuken uit te proberen en nieuwe recepten te ontdekken. Dat daarmee mijn ecologische voetstap en het dierenleed kleiner wordt, is een extra bonus.»
Leve gehakt
Eldrid vormt de mooie tussenweg. «Een volbloed flexitariër zou ik mezelf niet noemen, maar het is wel zo dat er bij ons vaak groenteburgers of vegetarische stoofpotjes op tafel komen. De eerlijkheid gebiedt me echter te bekennen dat ik nogal een liefhebber ben van alles waar gehakt in zit, dus als ik minstens dertig dagen als vegetariër door het leven kan gaan, is mijn Dagen Zonder Vlees-missie al geslaagd.»
Tip van de week: op kookles
Voor vleeseters die niet goed weten hoe ze veertig dagen zonder hun lapje vlees (of vis) moeten doorkomen, is er de veggiekookworkshop. Wij trokken op een doordeweekse donderdagavond naar Antwerpen en leerden van EVA-lesgeefster Phyllis zeven vegetarische gerechten klaarmaken. De notenballetjes - een heel gezond dessert - waren alvast een schot in de roos, net als de pikante tofoe met sambal en de courgette-linzensoep. Wil je graag weten hoe je vleesloos door het leven gaat, en wat je met tempé, tofoe, seitan en quorn op tafel kan toveren? Op de website van vzw EVA vind je een waslijst aan verhelderende workshops.
De week van Mare, de enthousiaste flexitariër
DZV-score: 4/5
Ecologische voetafdruk: -44 m²
De week van Eldrid, vol goede moed
DZV-score: 3/5
Ecologische voetafdruk: -33 m²
De week van Liesbeth, fervente carnivoor
DZV-score: 5/5
Ecologische voetafdruk: -55 m²