Het gaat helemaal niet om jou
Het voelt alsof het allemaal om jou draait. Jij bent tenslotte degene die de tekst verzint, al het voorbereidende werk doet en weken op voorhand al zenuwachtig rondloopt. Maar je bekijkt het beter anders: boven alles wil je dat je publiek de boodschap goed begrepen heeft.
Als je de nadruk op de mededeling legt in plaats van op jezelf, maak je je minder zorgen over wat mensen denken van jou. Je wil dat ze de tekst interessant vinden, niet dat ze allemaal je beste vriend worden.
Ontdek wat angst bij jou doet
Het eerste wat je moet doen is accepteren dat je bang zal zijn op het podium en dat je daar niets aan kan veranderen. Beter kan je uitzoeken hoe jouw lichaam reageert op de angstgevoelens. Begin je sneller te praten of te stotteren of heb je het gevoel dat je moet overgeven? Dan kan je extra aandacht besteden aan het feit dat je rustiger moet praten, goed moet articuleren of dat je geen dingen eet die zwaar op de maag liggen.
Zoek je eigen afleidingstrucje
De ene kan de opstoot van adrenaline in zijn lichaam temperen door push-ups te doen alvorens hij het podium op moet, de andere zegt tegen zichzelf dat hij opgewonden en blij is in plaats van zenuwachtig. Zoek uit welke handeling voor jou werkt. Wat ook kan baten is iets leuks doen voordat je moet spreken. Je kan bijvoorbeeld je vriendin bellen en om de laatste nieuwe roddel vragen, zodat je ontspannen aan je speech begint.
Wees jezelf
Het is al meermaals gezegd, maar je powerpointpresentatie aflezen zal niemand kunnen boeien. Oefen op voorhand zodat je je tekst goed kent. Stel je vervolgens voor dat je beste vriend in het publiek zit en dat je het verhaal tegen hem vertelt. Natuurlijk vermeld je beter geen onderlinge binnenpretjes, maar je zal in elk geval wel relaxter overkomen.
Foto Pixabay