De onderzoekers vroegen aan 55 studenten van de London School of Economics om 65 mopjes van de site '101 funniest jokes of all time' te beoordelen. De verzameling moppen bestond uit oneliners, iets langere en ingewikkelde grappen en moppen waarvoor inzicht nodig is in de wereld. De studenten moesten elke grap een score geven tussen één - niet grappig - en vier - heel grappig.
Wat blijkt? We zouden het meest in een deuk liggen met eenvoudige moppen met twee personages. Het gesprek dat deze twee personages zogezegd voeren, mag ook niet te lang zijn. Vijf zinnen per personage is meer dan voldoende. Vanaf dat een mop gaat over meerdere personages of de conversatie te lang wordt, vindt ons brein de plot te complex en haken we af. Deze bevindingen werden gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Human Nature.
De Britse antropoloog en hoofdonderzoeker Robert Dunbar besluit dat humor niet bepaald wordt door hoe slim een grap is opgebouwd. Wel zijn er volgens hem grenzen aan hoe complex de inhoud mag zijn. "Professionele komieken worden betaald om hun publiek zo snel mogelijk aan het lachen te brengen. Ze moeten daarbij rekening houden met de mentale bevoegdheid van het publiek. Als de komiek die grenzen overschrijdt, is de kans groot dat de mensen niet lachen", aldus Dunbar.