Gelukkig zijn is voor velen het ultieme levensdoel. Dankzij de positieve psychologie zijn we te weten gekomen wat ons gelukkig maakt, hoe we dat geluk kunnen verspreiden en hoe geluk onze fysieke en mentale gezondheid beïnvloedt. 'The Hufington Post' somt acht belangrijke lessen op die we de laatste tien jaar geleerd hebben. Het zijn geen überfilosofische of spirituele beschouwingen, maar wel leerzame en nuttige bevindigen uit wetenschappelijk onderzoek.
1. Hoe ouder we worden, hoe gelukkiger we zijn.
Ook al gaat de fysieke gezondheid met de jaren achteruit, blijkbaar voelen we ons toch gelukkiger eens we de middelbare leeftijd gepasseerd zijn. Volgens een Britse enquête uit 2013 genieten we het meest op de leeftijd van 23 en 69 jaar. Onderzoekers van de universiteit van Duke vonden dan weer dat 70-jarigen gelukkiger zijn dan 30-jarigen. Een mogelijke verklaring is dat men op die leeftijd minder verwacht van het leven, men is sneller tevreden met kleine prestaties en overwinningen, en men ervaart minder stress. Of zoals psychoanalyticus Ken Eisold het verwoordde in Psychology Today: "Als je ouder wordt, aanvaard je wie je bent in plaats van te focussen op de persoon die je wilt worden."
2. Wees een positieve denker.
Je hersenen herprogrammeren om de kleine dingen te appreciëren en een positieve instelling te hebben; het lijkt te mooi om waar te zien, maar dat is het niet. Neuropsycholoog Rick Hanson beweert dat als iemand zich focust op positieve ervaringen en emoties, uiteindelijk ook een optimistische ingesteldheid zal hebben. "Hoe meer je dit doet, des te vaker zal je jezelf gelukkig, dankbaar, zelfzeker, succesvol en geliefd voelen", vertelde hij aan 'The Hufington Post'. Een optimist tot in de kist, zoals wel eens gezegd wordt.
3. Beweeg en zorg voor een gezonde geest in een gezond lichaam.
Ontelbare wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat hoe gelukkiger je bent, hoe gezonder je lichaam is. Zo versterkt een positieve ingesteldheid je immuunsysteem, het verbetert je slaapkwaliteit en het vermindert het risico op hart- en vaatziektes.
4. Koester je relaties.
Intieme vriendschappen met mensen die echt om je geven, zijn niet vanzelfsprekend en loodsen je door moeilijke periodes. Hechte relaties waar je op kan rekenen, zijn dus onontbeerlijk. Maak er tijd voor.
5. Na regen komt zonneschijn.
In dit cliché schuilt een waarheid als een koe. Na tegenslagen blijven mensen niet eeuwig ongelukkig. Ze herpakken zich. "We moeten niet alleen positieve emoties bestuderen, maar ook kijken hoe mensen omgaan met angst en bepaalde trauma's. Het is interessant om te zien hoe zulke 'negatieve' gevoelens later kunnen leiden tot persoonlijke groei en welzijn", zei psycholoog Scott Baryy Kaufman aan 'The Huffington Post'.
6. Wees dankbaar en behulpzaam.
Vriendelijk en bekommerd zijn om anderen, is de snelste weg naar geluk. Zo zou vrijwilligerswerk mensen gelukkiger maken en hun levensduur verhogen, volgens studies van de universiteit van Exeter. Het enige probleem is dat we steeds meer online leven. "Nieuwe technologieën isoleren ons en maken ons eenzamer", vertelde Kaufman. "De enige oplossing is nieuwe manieren bedenken om die technologieën te gebruiken om anderen te helpen."
7. Blijvend geluk hangt samen met een streefdoel.
Geluk komt niet enkel voort uit positieve ervaringen. Integendeel, echte tevredenheid vloeit voort uit het nastreven van een einddoel. Meerdere studies hebben aangetoond dat een doel hebben in je leven en iets willen bereiken, je zelfwaardering verhoogt en depressie afweert.
8. Mediteren maakt gelukkig.
Verschillende studies hebben aangetoond dat mediteren zorgt voor innerlijke rust en een gevoel van ultiem geluk. Daarnaast is het de ideale remedie tegen stress, depressie en angst.