Vrouwen kennen de pijn, mannen horen de klachten. Toch worden de maandelijkse verzuchtingen nog te vaak onderschat, vindt de Britse professor John Guillebaud.
"Menstruatiekrampen kunnen soms net zo pijnlijk zijn als een hartaanval, maar het probleem krijgt niet de aandacht die het verdient", zegt Guillebaud. Wereldwijd kampen miljoenen vrouwen met pijn in de onderbuik, rug en borsten. Ook hoofdpijn, transpiratie en diarree zijn vaak voorkomende klachten. In ernstige gevallen gaan die verzuchtingen zelfs gepaard met braken en flauwvallen. Daarnaast kunnen vrouwen ook last hebben van zeer zware bloedingen.
Vrouwen vs. mannen
Uit onderzoek blijkt dat een op de vijf vrouwen verhinderd wordt in haar dagelijkse activiteiten door menstruatie-ongemakken. Toch zijn eventuele behandelingen voor die klachten nog niet genoeg onderzocht. "Ik weet dat het cynisch klinkt, maar als mannen er ook last van zouden hebben, werd er misschien meer onderzoek naar gedaan", uit Dr. Imogan Shaw, gespecialiseerd in de vrouwelijke gezondheid, haar vermoeden aan The Telegraph.
Geen financiering
Richard Lego van Penn State College of Medicine is een van de weinige experts die zich wél in dit fenomeen verdiepte. Jammer genoeg krijgt hij zijn onderzoeken niet gefinancierd. "Ik heb het vaak geprobeerd, maar mijn verzoeken worden steeds afgewezen. Ik vermoed dat niemand menstruatiepijn als belangrijk probleem voor de volksgezondheid ziet."
Voorbeeldig Azië
In Azië worden menstruatieklachten wel serieus genomen. Vrouwen in Zuid-Korea, Japan, Indonesië en Taiwan hebben al langer recht op vrije dagen als ze te veel last hebben. Ook in de Chinese provincies Shanxi, Anhui en Hube krijgen vrouwen vanaf nu verlof als de pijn zo ondraaglijk is dat ze niet meer kunnen werken.
Foto Pexels