"Mensen vinden vrouwenhumor minderwaardig"

"Mensen vinden vrouwenhumor minderwaardig"

Door Janne Vandevelde

Al op jonge leeftijd ontdekten Laura (foto links)en Christina (rechts) dat ze graag tekenden. "Mijn eerste stripverhaal tekende ik toen ik zes jaar was, over mijn konijn", vertelt Laura. "Mijn ouders hebben mij altijd gesteund om naar de kunstschool te gaan. Later begon ik cartoons op Facebook te posten. Die ontdekte ze ook op school, en daar stimuleerde ze mij om ermee verder te gaan."

"Tekenen zit ook bij mij in het bloed, ook al kon ik vroeger niet goed tekenen. Van mijn ouders mocht ik niet naar de kunstschool. Dat zal ik mijn kinderen nooit weigeren", beweert Christina.

Zowel Laura als Christina tekenen strips met hun alter ego in de hoofdrol. De verhalen sluiten dan ook nauw aan bij hun eigen leefwereld. "Niet Nu Laura is voor 90% mezelf, al vergroot ik sommige dingen wel uit", bekent Laura. "Chrostin heeft een grotere mond dan ik en durft taboes aan te kaarten rond geaardheid of politiek", vertelt Christina.

Ashton Kutcher

@chrostin

Taboes doorbreken doet Christina ook in haar boek ‘Sommige meisjes houden niet van roze', een survivalgids voor jonge vrouwen over liefde, vriendschap en ‘anders zijn'. Al scheelde het niet veel of het boek was er nooit gekomen. "In Vlaanderen wou niemand weten van een boek. Toen één van mijn cartoons op Instagram viraal ging en werd opgepikt door Ashton Kutcher, werd ik gecontacteerd door een literair agent uit de States. Of ik geen boek wilde uitbrengen? Met ‘The Ultimate Survival Guide to Being a Girl' ging afgelopen zomer mijn droom in vervulling. Al snel kwamen de Vlaamse uitgeverijen met hangende pootjes terug, en nu is ook ‘Niet alle meisjes houden van roze' een feit. De Vlaamse versie is wel wat stouter. Chrostin met een glas wijn of tussen de tampons kon bijvoorbeeld echt niet in de VS", weet Christina.

Rolmodellen

‘Sommige meisjes houden niet van roze' is het soort survivalgids dat ik als opgroeiende tiener gemist heb, al blijft het ook voor volwassen vrouwen nuttig. "Ik focus niet op de typische seksuele voorlichting. Dat kennen tieners ondertussen wel. Ik vertel hen dat het normaal is dat je je soms onzeker voelt en twijfelt over wie je vrienden zijn", vertelt Christina.

"Christina is een rolmodel voor jonge vrouwen. Ik ga haar boek met kerst cadeau doen aan mijn nichtje", aldus trotse vriendin Laura.

@nietnulaura

"Jij moet niet onderdoen. Jouw comics doorbreken de ‘Instaperfectie', met je ‘boke choco' in plaats van havermoutpap”, vult Christina aan. "Maar Niet Nu Laura eet te ongezond, is soms onzeker en stelt te hoge verwachtingen aan haar lief. Een beetje zoals ik dus", lacht Laura. Die zelfspot houdt de cartooniste ook aan in haar eerste bundeling cartoons op papier. In ‘Niet Nu Laura' spelen pizza, uitslapen en Netflix een grote rol. Heerlijk herkenbaar!

It's a man's world

Jonge, vrouwelijke cartoonisten zijn in Vlaanderen dun bezaaid, maar dat houdt deze twee niet tegen. "Ik wil niet per se als vrouwelijke cartoonist naar buiten komen. Mensen spreken te vaak over vrouwenhumor, alsof dat van een ander niveau is", klinkt het bij Laura.

"Wij hebben allebei hard gewerkt om onze plaats in de cartoonwereld te veroveren, dus ik ga mij niet omver laten blazen door een groep mannen. Omgekeerd merk ik wel dat een nieuwe (vrouwelijke) wind sommige mannen afschrikt", springt Christina bij.