Heb je heel je vrije zomer lang borden staan afwassen, schappen gealfabetiseerd of de gangen van een ziekenhuis afgedwaald op zoek naar vuilniszakken die je kan weggooien? Troost je dan met de gedachte dat je niet alleen was, want uit cijfers van het RSZ blijkt dat er vorig jaar maar liefst 478.680 jongeren minstens één dag als jobstudent aan de slag gingen.
Meer jongeren werken meer dagen
Nog nooit namen zoveel studerende jongeren een plek in op de arbeidsmarkt. In vergelijking met 2014 nam de groep jobstudenten toe met 4%. Het aantal aangegeven gewerkte dagen studentenarbeid steeg in 2015 met maar liefst 7% tot meer dan 11 miljoen. "Sinds de versoepeling van de studentenarbeid in 2012 nam het aantal aangegeven dagen al toe met 17%", verduidelijkt het RSZ.
Er waren niet alleen meer jobstudenten, ze lieten gemiddeld ook meer werkdagen noteren. Een bijklussende jongere werkte vorig jaar gemiddeld 23 dagen, één dag meer dan het jaar voordien, en verdiende daarmee 1.703 euro bruto. Daarop zijn geen belastingen verschuldigd, maar wel 2,7% sociale bijdragen. Alles samen zijn er in 2015 voor ruim 815 miljoen euro aan studentenlonen aangegeven, ongeveer 8% meer dan het jaar voordien.
Werken tijdens het schooljaar
Het cliché van de jobstudent die zich enkel in de zomermaanden in het zweet werkt, verloor de voorbije jaren steeds meer aan geloofwaardigheid. Het aandeel studenten dat enkel in juli, augustus en september actief was, daalde van 37% in 2012 naar iets meer dan een kwart in 2015, terwijl het aantal jonge werkwilligen dat in de vier kwartalen van het jaar actief was, steeg van 12 naar 16%. Die trend lijkt zich ook door te zetten in 2016, zegt het RSZ.
Foto Belga / S. Gremmelprez