Meer dieren in Vlaamse asielen, meer herenigingen én meer adopties

Meer dieren in Vlaamse asielen, meer herenigingen én meer adopties

Van 75 asielen beschikken de diensten van Weyts nu over alle gegevens van de twee voorbije jaren. "Samen is dat genoeg cijfermateriaal om enkele evoluties in kaart te brengen", zegt de minister.

'Andere dieren'

In 2018 blijken er meer honden (+12%) en katten (+17%) in een asiel beland, maar het is vooral de verzamelcategorie 'andere dieren' die fors toegenomen is (+267%). "Het gaat dan onder andere over duizenden vogels en pluimvee: van kippen tot gewonde duiven. Maar denk ook aan bijvoorbeeld ezels, egels, eekhoorns, vossen, reeën of konijnen. De cijfers wijzen erop dat de toename zich vooral situeert in de vogel- en zoogdierenopvangcentra, en minder in de klassieke lokale dierenasielen", zegt Weyts.

(Lees hieronder verder.)

Ben Weyts - BELGA / J. JACOBS

Kattenplan

De toename van het aantal katten in asielen is wellicht gelinkt aan het kattenplan. De lokale besturen moeten nu een actievere rol spelen in de bestrijding van de zwerfkattenproblematiek en gemeentearbeiders brengen dus meer zwerfkatten naar het lokale asiel: +12%. Maar er werden ook meer katten afgestaan aan asielen (+16%), wat mede te wijten is aan de nieuwe sterilisatieverplichting. Weyts: "Er zijn blijkbaar mensen die hun kat nog liever dumpen dan te betalen voor de sterilisatie".

Hereniging met baasje

In 2018 bleek niet alleen de instroom in de asielen groter, ook de uitstroom verliep sneller. Er worden steeds meer asieldieren herenigd met hun baasje. "Van alle honden die in 2018 tijdelijk in een asiel verbleven nadat ze werden aangetroffen op straat of in de natuur werd maar liefst 90% terug thuis gebracht. In 2017 was dat nog 84%", zegt Weyts.

Er worden ook steeds meer asieldieren geadopteerd door Vlaamse gezinnen. Zowel bij de honden (+3%) als bij de katten (+15%) zit het aantal adopties in de lift.