In zeven Belgische steden zijn vandaag meer dan 2.000 mensen op straat gekomen in het kader van de vierde wereldwijde klimaatstaking om een ambitieuzer klimaatbeleid te eisen. "Waar is het ambitieus en sociaal rechtvaardig klimaatplan dat we al maandenlang eisen? Onze regering heeft het duidelijk nog steeds niet begrepen", vroegen de manifestanten zich af. Bij de vorige drie wereldwijde klimaatstakingen vonden er in de voormiddag veelal lokale acties plaats om dan in de namiddag samen te komen in Brussel voor een grote klimaatmars. De vierde editie van de Belgische Global Strike for Future heeft een andere formule: er vonden op ongeveer hetzelfde tijdstip betogingen plaats in zeven steden: Antwerpen, Brussel, Gent, Hasselt, Leuven, Mechelen en Namen. Op die manier wordt iedereen gemobiliseerd om ook dichter bij huis te protesteren voor een betere en eerlijke toekomst.
Het was al de 24ste keer dat Youth for Climate, dat intussen breed gesteund wordt door organisaties zoals Workers for Climate, Teachers for Climate, Scientists4Climate, Grootouders voor het Klimaat en de vakbonden, op straat kwam tegen een te laks klimaatbeleid. De vorige wereldwijde staking lokte in september nog 15.000 mensen naar Brussel.
Vandaag kwamen in Brussel 850 manifestanten op straat, in Gent en Antwerpen telkens 500, in Leuven 400, in Namen 250, in Mechelen 200 en in Hasselt 100. De deelnemers riepen naar goede gewoonte slogans en hadden borden mee met als opschrift "Make our planet great again", "may the forest be with you", "eet minder koeien, ga je met klimaat bemoeien" of "wij zijn de enige planeet met chocolade".
"Er is nog steeds niet voldoende initiatief genomen. Het Vlaams regeerakkoord gaat zelfs niet proberen om de klimaatdoelstelling van het akkoord van Parijs te halen. Dat is echt niet oké. Daarom blijven wij aan de alarmbel trekken", zei Luna Bauwens van Youth for Climate tijdens de manifestatie in Brussel.
Niet alleen het klimaat kwam ter sprake tijdens de marsen. Zo riepen de deelnemers aan de mars in Namen ook op tot meer sociale rechtvaardigheid, en kondigden ze aan te willen evolueren in de richting van burgerlijke ongehoorzaamheid. In Mechelen werd ook aandacht gevraagd voor het Plopsaqua-zwembad dat Studio 100 wil bouwen en waarvoor een bos zal moeten sneuvelen. Nog in Mechelen werd met potten en pannen, fluitjes en geschreeuw een klimaatalarm geluid, terwijl in Antwerpen een slotevent plaatsvond met onder meer Bart De Wever-imitator BDW.
bron: Belga