De verandering van de klimaat laat zich over heel onze planeet voelen, maar op sommige plaatsen zijn de gevolgen duidelijker dan op andere. Ten oosten van de Middellandse Zee, in landen zoals Jordanië, Israël, Egypte, Syrië, Libanon en het zuiden van Turkije, kan het drastische gevolgen hebben voor de lengte van de seizoenen. Zo zou de zomer tegen 2100 zes maanden lang duren en de winter amper twee maanden in beslag nemen, stelt een onderzoek van de universiteit van Tel Aviv.
De oorzaak daarvan zijn hoofdzakelijk de broeikasgassen. Hun aanwezigheid in de atmosfeer zal de komende jaren enkel maar toenemen, met enkele schadelijke neveneffecten tot gevolg. "Zo zal de omvang en de kwaliteit van onze waterreserves afnemen, de kans op bosbranden vergroten, vervuiling in de natuur verergen en de lengte en intensiteit van seizoensgebonden ziektes veranderen", stelt Assaf Hochman van de faculteit voor geowetenschappen.
Ernstig watertekort
"Als het menselijk gedrag in de regio niet verandert, zal de zomer tegen het midden van deze eeuw (2046-2065) met een kwart toenemen", aldus de wetenschapper. "Tegen het eind, 2081-2100, stijgt dat naar 49%. De combinatie van een korter regenseizoen en langer droogseizoen zou een ernstig watertekort kunnen veroorzaken."
"Ons onderzoek toont aan dat de veranderingen van het klimaat de komende decennia enkel nog zullen versterken", zegt Hochmann aan Science Daily. "Het is belangrijk om dit te bestuderen en te begrijpen. Zo kunnen we de aftakeling zoveel mogelijk voorkomen, of op zijn minst klaar zijn om ons aan te passen."