In India worden echtscheidingen slechts toegestaan in een beperkt aantal omstandigheden, zoals huiselijk geweld of bewezen wreedheid. En volgens de vrouw was er zeker srpake van wreedheid in haar huwelijk. Hoewel ze al vijf jaar getrouwd was, had haar echtgenoot nog steeds geen toilet voorzien. Al die tijd moest ze dus noodgedwongen haar gevoeg te doen in de nabijgelegen velden.
De rechter in de noordelijke staat Rajasthan volgde de redenering. Hij stipte aan dat heel wat vrouwen in Indiase dorpen tot zonsondergang moeten wachten om ergens ten velde hun blaas leeg te maken. Dat is niet enkel vernederend, maar brengt ook fysiek lijden met zich mee. "We geven geld uit aan tabak, drank en mobiele telefoons, maar we willen geen toiletten bouwen om de integriteit van onze gezinnen te beschermen", zo citeerde The Times of India uit het vonnis.
Geen uitzondering
Het is niet de eerste keer dat een huwelijk om deze reden wordt vernietigd in India. De beperkte aanwezigheid van behoorlijke sanitaire voorzieningen vormt een groot probleem voor de openbare gezondheid in het immense land. Unicef raamde vorig jaar dat ongeveer een half miljard Indiërs, of zowat de helft van de bevolking, geen toilet gebruikt.
Premier Narendra Modi heeft inmiddels beloofd dat elk Indiaas huis tegen 2019 over een toilet zal beschikken. Volgens hem legde de regering de voorbije drie jaar al meer dan 20 miljoen toiletten aan. Het probleem heeft volgens sommige waarnemers echter niet alleen met armoede te maken, maar ook met een diepgeworteld geloof dat toiletten in huizen onrein zijn.