De 74-jarige Alan Whitley uit het Britse dorp Shincliffe, gelegen in de provincie Durham, heeft bijzondere plannen ingediend bij de gemeente: hij wil zijn ruime tuin ombouwen tot een begraafplaats met plek voor 200 graven. De buren zitten daar echter niet op te wachten. Ze vrezen dat de verkeersdrukte in de buurt zal stijgen en dat de rouwsfeer de kinderfeestjes in de aanpalende tuinen zal verpesten. Bovendien beschuldigen ze hem ervan geld te willen slaan uit de coronacrisis.
"Heb genoeg geld"
Volgens Whitley is daar echter niks van aan. De gepensioneerde runde vroeger een hotel en restaurant in naburige gebouwen voor hij ze tot huizen verbouwde, en claimt dat het toen veel drukker was. Bovendien vindt hij de aantijgingen van geldlust "vreselijk": "Er komt voor mij geen extra geld in het laatje. Ik heb geen vergunning om mensen te begraven, daar heb je een soort certificaat voor nodig." "Ik heb genoeg geld om mijn pensioenjaren mee door te komen", voegt hij nog toe in The Sun.
Er zouden ongeveer drie begrafenissen per maand plaatsvinden in de tuin van Alan Whitley. Hij zegt dat het leuk zou zijn om een kerkhof te hebben in het dorpje, zodat lokale inwoners er ook begraven kunnen worden. Het noordoosten van Engeland, waar Shincliffe zich bevindt, had een tijd geleden een van de hoogste sterftecijfers in de coronapandemie. In de provincie Durham zijn er tot nog toe 252 mensen gestorven aan het coronavirus.
Lawaai van graafmachines
Bi de misnoegde buren klinkt het dat het lawaai van de machines om de graven te graven, samen met het bijkomstige verkeer en de rouwenden op de begrafenissen erg storend zullen zijn. Bovendien zou de weg naar de begraafplaats te smal zijn om er te veel verkeer door te laten, en zijn er in het verleden al enkele ongelukken gebeurd. Een andere buur wierp het volgende op: "Een verjaardagsfeestje van een kind in de achtertuin, bijvoorbeeld, terwijl een begrafenis letterlijk over het hek plaatsvindt, zal alle feesten erg ongemakkelijk maken. "
De buurt heeft al één slag thuisgehaald, want het lokale bestuur van Shincliffe heeft zich tegen de plannen gekant. Volgens hen is er "geen bewijs dat de omwonenden blij zijn met de verandering".