Maleisië eist miljarden dollars van investeringsbank Goldman Sachs

Maleisië eist miljarden dollars van investeringsbank Goldman Sachs

De excuses die bank Goldman Sachs heeft aangeboden voor haar rol in de corruptiezaak rond het Maleisische staatsinvesteringsfonds 1MDB zijn "onvoldoende". Dat heeft de Maleisische minister van financiën vandaag verklaard. Hij herhaalde dat hij een schadevergoeding van 7,5 miljard dollar (6,6 miljard euro) eist van de bank. Maleisië had de Amerikaanse investeringsbank Goldman Sachs vorige maand aangeklaagd voor corruptie en witwassen. Goldman Sachs zou op frauduleuze wijze het investeringsfonds 1Malaysia Development Bhd (1MDB) begeleid hebben bij de uitgifte van obligaties. De miljarden die daarmee werden opgehaald werden niet ingezet voor de ontwikkeling van het land, maar werden verduisterd. Goldman Sachs-topman David Solomon had woensdag nog zijn excuses aangeboden.

"Een verontschuldiging is onvoldoende. Een verontschuldiging met 7,5 miljard dollar, dat is er nodig", zo reageerde minister van Financiën Lim Guan Eng vandaag op een persconferentie. "Alleen wanneer er betaald wordt voor herstel en voor compensaties, zal het voldoende zijn", klinkt het nog.

Twee gewezen medewerkers van Goldman Sachs - Tim Leissner en Roger Ng - worden ervan beschuldigd Maleisische ambtenaren te hebben omgekocht om het contract met 1MDB binnen te halen. Een deel van het opgehaalde geld vloeide via opvallend hoge commissievergoedingen terug naar de bank. Toenmalig eerste minister Najib Razak zou ook grote sommen geld hebben weggesluisd. Dat geld werd volgens BBC News onder meer gebruikt om vastgoed in de VS, een privévliegtuig en schilderijen van Vincent Van Gogh en Claude Monet te kopen. Ook zou een deel geïnvesteerd zijn in de film The Wolf of Wall Street, een film met Leonardo DiCaprio over de uitwassen in de financiële sector.

bron: Belga