Burgers, verenigingen, winkeliers en bedrijven konden hun concept insturen dat 10 Brusselse wijken in een beter daglicht moet plaatsen. Nog tot en met 20 mei kan iedereen stemmen op de 372 ingezonden projecten. Uiteindelijk worden de bedenkers van de 10 ideeën met de meeste stemmen beloond met 30.000 euro om hun ontwerp op poten te zetten.
Wat is het precieze opzet van Entramie'?
Dilay Samanli (foto links): «Wij nemen elke dag de tram en merkten dat we vaak de situaties waar we getuige van waren aan elkaar vertellen. Dat zijn vaak kleine momenten, maar net erg waardevol. Daarom hadden we, nog voor Make.Brussels met het initiatief op de proppen kwam, het idee om verhalen te verzamelen, samen uit te werken en weer terug te geven. Concreet betekent dit dat we een platform creëren waarop tram- of metrogebruikers dagdagelijkse situaties die ze op de tram of metro meemaken, kunnen delen. Vervolgens werken we die in samenspraak met de belever uit, in de vorm van een fantasievol filmpje. Die kunnen dan vertoond worden in de tram zelf of terwijl mensen wachten aan een halte. Het zou fijn zijn om voor het uitwerken van de filmpjes samen te werken met de Brusselse hogescholen. Verder hebben we de openbaarvervoermaatschappij MIVB al gecontacteerd, en die is te vinden voor het idee.»
Waarom hebben jullie gekozen voor de Brusselse wijk Zuid-Lemmonier?
Jasper Flikschuh (rechts): «Zuid-Lemmonier is één van drukste punten van het metro- en tramverkeer. Ik denk zelfs dat bijna iedere metro daar passeert. Daarnaast is het ook één van de armste wijken in Brussel en kan ze dus ongetwijfeld een positieve vibe en boost gebruiken.»
Welk trammoment zou je zelf willen delen in een filmpje?
Flikschuh: «Eén van de mooiste dingen die ik onlangs op de tram heb gezien, waren drie meisjes van ongeveer 15 jaar die naast mij zaten en plannen maakten om uit te gaan. Ze waren aan het bespreken hoe ze hun ouders om de tuin konden leiden zodat ze stiekem naar een feestje konden gaan. Ik vind het mooie hieraan dat daadwerkelijk àlles besproken kan worden op de tram. Het lijkt me dan ook fantastisch om die kleine momenten achteraf opnieuw te kunnen bekijken.»
Brussel heeft erg geleden onder de aanslagen. Wat zou jullie project specifiek voor onze hoofdstad kunnen betekenen?
Samanli: «Ik was erg bang dat mensen de tram of metro niet meer als hun dagelijks rustmoment zouden zien en vluchtiger zouden worden, blij om weer te kunnen uitstappen. Met Entramie' willen we opnieuw mensen laten genieten van de kleine momenten die ze tijdens hun tramrit ervaren. Wij zijn ervan overtuigd dat die verbondenheid tussen mensen door middel van kleine dingen weer kan herleven, door onder meer waardevolle momenten te delen. Ons project is daarnaast iets waar iedereen bij betrokken is en aan kan bijdragen.»
Flikschuh: «Enerzijds willen we verhalen verzamelen, maar anderzijds willen we ook mensen stimuleren om weer open te staan voor elkaar en hun ogen te openen. Kruip niet achter je smartphone, maar beleef de stad.»