Europa is nog niet verlost van Paul Magnette. De Waalse minister-president zette onlangs de Europese leiders nog een hak door de ondertekening van het handelsverdrag met Canada te blokkeren en blaast de discussie opnieuw leven in. Met zijn Verklaring van Namen' vraagt hij de Europese Commissie "om de logica van hoe ze handel drijft om te keren".
De PS'er stelt in de tekst een resem maatregelen voor. De opvallendste zijn de openbare analyses, die uitgevoerd moeten worden voor aanvang van toekomstige onderhandelingen over vrijhandelsakkoorden. Zo wil Magnette de focus leggen op haalbare ontwikkeling, bestrijding van de armoede en de strijd tegen de klimaatopwarming. Bovendien vraagt hij regelmatige samenvattingen van de tussenstand van de gesprekken. "Het is een radicale breuk met de cultuur van ondoorzichtigheid, geheimzinnigheid en lobbying", klinkt het.
Voorts besteedt Magnette ook veel aandacht aan de aansprakelijkheid van overheden tegenover misnoegde multinationals. Dat was namelijk een van de grote struikelblokken tijdens de blokkering van CETA. De Waalse minister-president wil dat overheden niet kunnen worden verplicht tot het betalen van schadevergoedingen aan de bedrijven. Tot slot is het de wens van het PS-kopstuk dat de onderhandelende partijen telkens de belangrijkste overeenkomsten over mensenrechten en arbeidsrecht ondertekenen en berekenbare fiscale en ecologische doelen vooropstellen.
De tekst krijgt de steun van heel wat bekende namen uit de academische en economische wereld, zoals de econoom Thomas Piketty en Jean-Pascal van Ypersele, professor klimatologie aan de Université Catholique de Louvain.
"Sommigen in de Commissie denken dat het bij CETA enkel om de Walen ging. Ze zullen vaststellen dat de bezorgdheid bij de samenleving aansluit bij het advies van gerenommeerde experten", stelde de PS'er. De tekst werd vorige week vrijdag doorgestuurd aan Commissievoorzitter Jean-Claude Juncker, maar die heeft nog niet gereageerd.