De Commissie Tegemoetkoming Geneesmiddelen van het RIZIV besloot in december om de terugbetaling van het geneesmiddel Ofev, zo'n 30.000 euro per jaar, te koppelen aan de levensstijl van de patiënten. Ofev wordt voorgeschreven aan mensen met idiopathische longfibrose, een aandoening waarbij het longweefsel vervangen wordt door littekenweefsel. De commissie betaalt het medicijn enkel terug als de patiënt stopt met roken, omdat het aanwijzingen heeft dat dit een belangrijke impact heeft op de behandeling.
Meerdere factoren
De Block roept om bijzonder voorzichtig te zijn met het koppelen van een bepaalde levensstijl aan het terugbetalen van een medicijn. De levenswijze van een persoon is niet de enige, doorslaggevende factor voor iemands gezondheid. «Het is een bijzonder moeilijke en delicate zaak. Je gedrag kies je, je grootvader niet.»
Wim Wuyts, adjunct-kliniekhoofd pneumologie aan het UZ Leuven, had ook al vragen gesteld bij die manier van werken. «Sommige patiënten probeerden al verschillende keren om te stoppen met roken, maar slagen daar gewoon niet in», argumenteert hij. De maatregel zorgt er volgens hem voor dat niet alle patiënten toegang hebben tot medicatie.
Herevaluatie
De Block sluit een herevaluatie van het systeem niet uit. «Als pneumologen zeggen dat ze andere bewijzen hebben en dat een behandeling tegen idiopathische longfibrose ook helpt bij rokers, dan staan we daar uiteraard voor open. Het zal dan aan de commissie zijn om, indien nodig, een nieuw advies te formuleren», klinkt het bij de minister.
Foto Belga / N. Maeterlinck