Waarover moesten de Venezuelanen stemmen?
Maduro (foto) liet zijn landgenoten stemmen voor de 545 leden van de grondwettelijke vergadering, de grondwet moet aanpassen. Daarmee wordt de positie van de president versterkt. De oppsitieleden vrezen dat hij de macht van het parlement wil breken en zo de weg vrijmaakt voor een dictatuur. Ze zijn daarin niet alleen, ook de Amerikaanse ambassadrice bij de Verenigde Naties, Nikki Haley, stelt zich ernstige vragen.
Wat is de uitkomst?
Zo'n 8,1 miljoen mensen hebben hun stem uitgebracht, stelt de kiesraad die in handen is van de president. Dat komt neer op 41,53% procent van het aantal stemgerechtigden. Onafhankelijke waarnemers en de oppositie schatten het aantal stemmers op 2 tot 3,6 miljoen, wat maximaal 18,5% van de Venezuelanen is. Bovendien maakte de kiesraad ook niet bekend hoeveel mensen er blanco hebben gestemd, wat in het land vaak gebeurt als protest. Maduro gaat alvast uit van een overwinning. Hij heeft volgens persbureau DPA aangegeven dat het opkomstpercentage een duidelijke steun is voor hem en zijn plannen.
Hoe is de verkiezing verlopen?
Ook hier is volgens de president geen vuiltje aan de lucht. Hij sprak van "de verkiezing van de vrede". Het openbaar ministerie en de oppositie denken daar anders over. Volgens hen vielen er respectievelijk tien en vijftien doden. Een van de slachtoffers is oppositieleider Ricardo Campos.
Hoe wordt er gereageerd?
"Wij gaan dit frauduleus proces niet erkennen, dit is voor ons ongeldig, het bestaat niet!", reageert oppositieleider Henrique Capriles strijdvaardig. Hij krijgt daarbij de steun van verschillende landen, waaronder de VS en landen in Zuid- en Midden-Amerika. Die hebben al laten weten dat ze de uitslag niet erkennen en de verkiezing als een illegale daad van Maduro zien. De VS spreekt van een schijnvertoning.