Macron (foto) wil een regering met maximaal zestien leden die paritair verdeeld is, evenveel mannen als vrouwen dus. Een derde van het kabinet moet uit de burgermaatschappij komen. De kersverse president gaf ook al te kennen dat hij graag een vrouw als premier zou willen aanstellen. Het zou pas de tweede keer zijn dat een vrouw haar intrek neemt in het Matignon."Maar ik ga niemand als eerste minister kiezen omdat ze een vrouw is. Ik kies de eerste minister die het meest competent en het meest capabel is. Maar ik hoop dat dat ook een vrouw is", zei Macron tijdens een bijeenkomst in het kader van internationale vrouwendag.
De namen die het vaakst circuleren als mogelijke regeringsleiders zijn de populaire minister van Defensie Jean-Yves Le Drian, IMF-directrice Christine Lagarde of Richard Ferrand, secretaris-generaal van Macrons partij En Marche!.
Opnieuw verkiezingen
Vervolgens zal de campagne voor de parlementsverkiezingen van 11 en 18 juni losbarsten. Dat zijn belangrijke verkiezingen. Als Macron geen meerderheid haalt en dus af te rekenen krijgt met een parlement dat hem ongunstig gezind is, zal hij weinig kunnen bereiken. Zo'n cohabitation' is al verschillende keren in de loop van de geschiedenis voorgekomen. In dat geval wordt de president gedwongen een eerste minister en een regering te benoemen met oppositieleden. De laatste keer was van 1997 tot 2002, toen de rechtse president Jacques Chirac moest regeren met de linkse premier Lionel Jospin.
Macron versloeg vorige zondag Marine Le Pen (FN) in de tweede ronde van de presidentsverkiezingen. Volgens de definitieve uitslag haalde hij 66,10% van de stemmen.