Longread - De onrust van vandaag in Griekenland

Longread - De onrust van vandaag in Griekenland

Stakingen en demonstraties

Door een 24-uurstaking van enkele ambtenarenvakbonden uit onvrede over het akkoord ligt het openbaar vervoer plat en houden de overheidsgebouwen de deuren gesloten. Een hondertal demonstranten heeft deze ochtend al geprotesteerd in de Griekse hoofdstad Athene. Verwacht wordt dat daar ook vanavond nog gedemonstreerd zal worden.

AFP PHOTO / ANDREAS SOLARO

Goedkeuring van het akkoord

In een televisieinterview met de Griekse zender ERT heeft Tsipras verklaard dat hij zelf niet gelooft in de overeenkomst met de eurolanden die hij maandagochtend tekende. Toch wil hij de benodigde wetten door het parlement loodsen en neemt hij daar ‘de volle verantwoordelijkheid' voor. Er is weinig alternatief volgens de premier.

Het Griekse parlement debatteert en stemt vanavond over de hervormingsvoorstellen. De eurolanden en de instituies (ECB, IMF, Europese Commissie) willen dat Tsipras uiterlijk vandaag parlementaire goedkeuring krijgt voor de hervormingn van het btw-systeem en het pensioenstelsel. In ruil daarvoor wordt opnieuw onderhandeld over een steunpakket van 85 miljard euro.

Verwacht wordt dat het Tsipras vanavond zal lukken om de deal door het parlement te krijgen. Hij krijgt daarbij steun van enkele pro-europese oppositiepartijen die positief zullen stemmen. Zijn eigen partij, Syriza, is echter sterk verdeeld. De vraag is zelfs of deze regering wel zal aanblijven. Mogelijk zal Tsipras genoodzaakt zijn om een nieuwe regering te vormen.

Een aantal van Tsipras' ministers heeft al aangekondigd niet te willen stemmen voor de deal, omdat die volledig indruist tegen de verkiezingsbeloften van de partij. Ook de viceminister van Financiën, Nadia Valavani (foto), heeft haar ontslag ingediend. “Deze overeenkomst is een grafsteen voor ons land”, steld zij in haar open brief aan de minister waarin ze haar ontslag aankondigde. Ook oud-minister van Financiën Yanis Varoufakis heeft zich al sterk uitgesproken tegen het verdrag.

AFP PHOTO/ LOUISA GOULIAMAKI

De regeringspartijen Syriza en de Onafhankelijke Grieken hebben samen 162 van de 300 parlementszetels. Zeker dertig leden van Syriza hebben al openlijk bezwaar gemaakt tegen de deal. Tsipras zal de steun van de oppositiepartijen dus hard nodig hebben.

Een overbruggingskrediet

De Europese Commissie wil Griekenland een overbruggingskrediet van zeven miljard euro geven om het euroland door de maand juli te helpen. Dat heeft vicevoorzitter Valdis Dombrovskis vandaag aangekondigd. De Commissie wil daarvoor een fonds inzetten dat mee gegarandeerd wordt door lidstaten die geen lid zijn van de eurozone.

Griekenland en de andere eurolanden bereikten maandag een akkoord over de voorwaarden voor een nieuw steunprogramma, maar het zal zelfs in het meest gunstige scenario nog weken duren vooraleer Athene de eerste fondsen kan ontvangen. Intussen heeft het land al een betalingsachterstand van ruim twee miljard euro bij het Internationaal Monetair Fonds en moet maandag 3,5 miljard euro terugbetaald worden aan de Europese Centrale Bank.

De Commissie stelt daarom een overbruggingskrediet van zeven miljard euro voor. Voorwaarde is dat het Griekse Parlement vaavond de beloofde eerste batterij hervormingsmaatregelen goedkeurt. De lening moet binnen drie maanden terugbetaald worden met geld uit het toekomstige steunprogramma.