Mark Palmer-Edgecumbe, vroeger verantwoordelijk voor diversiteit bij Google, kreeg in 2014 de goedkeuring om een museum op te richten. Uit een document dat zijn architecten naar het gemeentebestuur van Towers Hamlet stuurden, blijkt dat "het museum de vrouwen van East End die hun stempel op de geschiedenis drukten, zal vieren en erkennen. Het zal de politieke, sociale en huishoudelijke ervaringen van het Victoriaanse tijdperk tot vandaag de dag analyseren." Om die intentie kracht bij te zetten, werden foto's van suffragettes en Aziatische vrouwen die in de jaren '70 campagne voerden tegen racistische moorden toegevoegd.
Museum which promised to celebrate women is now devoted to a man who murdered them http://t.co/89BLoYRKla pic.twitter.com/2siu9Eyi4I
Evening Standard (@standardnews) 29 juli 2015
"We planden inderdaad om een museum rond de sociale geschiedenis van vrouwen, maar tijdens de ontwikkeling van het project beslisten we dat het oogpunt van de slachtoffers van Jack the Ripper een interessantere invalshoek is", reageerde Palmer-Edgecumbe aan de Evening Standard. "We roemen hier de misdaden van Jack the Ripper niet. We kijken in de eerste plaats naar hoe en waarom de slachtoffers in die situatie zijn beland", besluit Palmer-Edgecumbe.
De buurtbewoners kunnen er echter niet mee lachen en willen dat het gemeentebestuur de toelating intrekt. "We snappen dat hij een zakenman is, maar we hebben bezwaar tegen het feit dat hij liegt tegen de gemeente en haar inwoners. Doe niet alsof je een museum gaat bouwen voor vrouwen om dan dit te doen", betoogt Jemima Broadbrigde aan The Guardian. "Cable Street staat gekend voor Oscar Wilde en Charles Dickens, niet voor Jack the Ripper", voegt ze er nog aan toe.
Normaal gezien opent het museum dinsdag. Het gemeentebestuur van Towers Hamlet liet weten dat ze niets te zeggen hebben inzake het thema van het museum, maar dat ze wel zullen nakijken of er geen bouwcodes overtreden zijn.