Televisietoestellen worden steeds dunner. TV's die meer dan 15 centimeter dik zijn worden al snel als prehistorisch afgedaan, tegenwoordig zijn flatscreens de norm en zijn de meeste toestellen amper enkele centimeters dik. Maar het Zuid-Koreaanse technologiebedrijf LG gaat nog een stap verder. Tijdens een promotie-evenement eerder deze week stelde het een 55 inch-televisie voor met een scherm van minder dan een milimeter dikte en een gewicht van amper 2 kilo. Dat zorgt ervoor dat de televisie ultra flexibel en buigzaam is en je het simpelweg met behulp van een magneetmat aan de muur kan bevestigen.
De televisie maakt gebruik van de zogenaamde 'organic light-emitting diode (OLED)', dankzij deze nieuwe technologie kunnen steeds scherpere en betere schermen worden gemaakt. Bovendien maakt de nieuwe lichtbron gebruik van organisch materiaal, zodat schermen zeer buigzaam worden. Dat organisch materiaal zendt ook deels zijn eigen licht uit, wat ertoe leidt dat minder achtergrondlicht nodig is en dus steeds dunnere beeldschermen geproduceerd kunnen worden. Deze nieuwe techniek is niet alleen van toepassing op televisies, ook andere elektronica met beeldschermen kunnen worden gemaakt met OLED. Er wordt dan ook verwacht dat deze nieuwe lichtdiode de toekomst zal domineren en vele elektronicatoestellen zoals TV's, GSM's en PC's dus lichter, dunner en flexibeler zullen evolueren. Zo zijn er bijvoorbeeld al geruchten dat Samsung zou werken aan een volledig buigzame smartphone die tegen 2016 op de markt zal verschijnen.
Of de ultradunne televisie van LG binnenkort op de markt zal komen, is echter nog niet helemaal zeker. De OLED-technologie staat dan ook in zijn kinderschoenen maar LG toonde met zijn prototype wel dat er enorm veel nieuwe mogelijkheden liggen. "OLED is een baanbrekende technologie, niet alleen voor ons bedrijf maar voor de hele industrie", zo stelde het Zuid-Koreaanse bedrijf. Het nadeel is wel de kostprijs, een toestel wordt verwacht enkele duizenden euro's te kosten.