Lekkende container Waaslandhaven gestabiliseerd, koelen gaat nog verder

Lekkende container Waaslandhaven gestabiliseerd, koelen gaat nog verder

In de Waaslandhaven is een lekkende container op de MPET-terminal aan het Deurganckdok deze namiddag gestabiliseerd geraakt door hem intern af te koelen. Dat zegt containerbehandelaar PSA. "De container bevat methylmethacrylaat, een stof die onder meer wordt gebruikt bij de productie van plexiglas, maar die bij contact met lucht een reactie kan veroorzaken die in het slechtste geval tot een ontploffing leidt", zegt Caroline Creve, woordvoerster van PSA. Onder meer de brandweer van Hulpverleningszone Waasland en de gespecialiseerde bedrijfsbrandweer van BASF kwamen vanmiddag ter plaatse nadat het lek was vastgesteld. "Er is een procedure in gang gezet waarbij de container in een daartoe voorziene lekbak werd geplaatst", zegt Creve. "De brandweer is dan gecontroleerd beginnen koelen met het eigen koelsysteem van de container. Op dit moment is de situatie gestabiliseerd: de temperatuur in de container neemt niet verder toe. De mantel van de container zal nu worden verwijderd zodat er ook nog extern kan worden gekoeld."

Rond de container in kwestie is een perimeter van 300 meter ingesteld. Voor het scheepvaartverkeer is er geen hinder, maar er bevinden zich wel nog een aantal containers binnen de perimeter die momenteel niet verder kunnen worden behandeld. Allicht blijft de perimeter nog zeker tot donderdag behouden, want het verder afkoelen van de lekkende container zal nog een hele tijd duren.

Als het toch nog tot een ontploffing zou komen, kan er volgens PSA een lokale steekvlam ontstaan. Die zou in de ruimere omgeving echter alleen geurhinder kunnen veroorzaken.

bron: Belga