Legendarische filmcomponist Ennio Morricone overleden

Legendarische filmcomponist Ennio Morricone overleden

Ennio Morricone "behield zijn grote waardigheid en was volkomen helder tot op het einde", verklaarde zijn advocaat en vriend Giorgio Assumma. Volgens Assumma zal hij begraven worden in besloten kring. Een datum werd niet genoemd.

Morricone wordt beschouwd als een van de invloedrijkste filmcomponisten ooit. Hij schreef de muziek voor meer dan 500 films en televisieseries. Zijn soundtracks waren te horen in meer dan zeventig bekroonde films. Hij was bovendien een begenadigd trompetspeler en componeerde ook songs voor bekende artiesten.

Van kinds af aan

De Italiaan werd op 10 november 1928 geboren in Rome. Zijn vader Mario was een professioneel trompetspeler en Ennio bleek van kindsbeen af geïnteresseerd in muziek. Zijn ouders zagen al snel Ennio's talent en lieten hem dat in volle vrijheid ontwikkelen. Op zijn zesde schreef hij een eerste compositie, op zijn achttiende behaalde hij een diploma als trompetspeler. In 1947 versierde hij een job als componist voor theatermuziek. Morricone verwierf bekendheid in het wereldje en al in 1953, op zijn 24ste, mocht hij de arrangementen schrijven voor een reeks radioshows.

Zijn carrière als filmcomponist ging van start in 1961, met 'Il Federale' van Luciano Salce, maar ze nam pas echt een hoge vlucht nadat hij in 1964 de score componeerde voor Sergio Leone's western 'A Fistful of Dollars'. In de jaren die volgden, componeerde hij de muziek voor alle westerns van Leone, onder meer voor de legendarische 'The Good, The Bad And The Ugly' (1966) en 'Once Upon A Time In The West' (1968).

Klassieke muziek met een twist

Morricone maakte naam in de filmwereld door zijn gebruik van klassieke muziek, vermengd met jazz, pop, rock of nog avant-garde. In de jaren zestig en zeventig schreef hij de muziek voor tientallen films, onder meer 'The Bible: In the Beginning' (1964) van John Huston, 'Teorema' (1968) van Pier Paolo Pasolini, 'Le serpent' (1973) van Henri Verneuil en 'Novecento' (1976) van Bernardo Bertolucci.

Hij schreef muziek voor spaghettiwesterns, maar evenzeer voor politieke thrillers, komedies, drama's en horrorfilms. In 1978 was hij zelfs verantwoordelijk voor het themalied van het WK voetbal in Argentinië. Tussen 1964 and 1980 speelde hij bovendien trompet in de avant-garde improvisatiegroep Il Gruppo.

Hollywood

Eind jaren zeventig raakte ook Hollywood geïnteresseerd in Morricone's werk, waarna een reeks samenwerkingen volgde met enkele van de bekendste Hollywoodregisseurs. Zo is er onder meer de sciencefiction horrorprent 'The Thing' (1982) van John Carpenter, 'The Mission' (1986) van Roland Joffé, 'The Untouchables' (1987) van Brian De Palma, 'Frantic' (1987) van Roman Polanski, 'Rampage' (1987) van William Friedkin, 'Casualties of War' (1989) van De Palma, 'Bugsy' (1991) van Barry Levinson en 'U-turn' (1997) van Oliver Stone. Eind jaren tachtig begon hij ook een langlopende samenwerking met de Italiaanse regisseur Giuseppe Tornatore, die startte met 'Cinema Paradiso' (1988).

Morricones muziek werd eveneens uitvoerig aangewend in onder meer Quentin Tarantino's 'Kill Bill' (2003-2004), 'Inglourious Bastards' (2009) en 'Django Unchained' (2012), 'The Boat That Rocked' en series als 'The Simpsons' en 'The Sopranos'. Voor Tarantino's 'The Hateful Eight' (2015) schreef Morricone zelfs de volledige soundtrack.

België

In 2016 reisde de componist de wereld rond met zijn 60 Years of Music-tour, een soort 'best of'. Die bracht hem ook naar België, waar hij het Antwerps Sportpaleis uitverkocht en twee openluchtconcerten gaf op het Sint-Pietersplein in Gent. Zijn laatste optreden in België was 13 februari 2019, in het Sportpaleis van Antwerpen.

Wereldwijd zijn meer dan 70 miljoen soundtracks, compilaties en singles van de man verkocht. Morricone won in zijn carrière tientallen prijzen: Grammy Awards, Golden Globes en Bafta's. In 2007 kreeg hij een Academy Honorary Award en in 2016 mocht hij de Oscar voor beste originele muziek in ontvangst nemen voor zijn muziek in de film 'The Hateful Eight' van Quentin Tarantino.