Jong geleerd is oud gedaan. Het gezegde geldt voor veters strikken en pintjes drinken, maar evengoed ook voor de manier waarop je omgaat met energie. Daarom is het van onschatbare waarde om kinderen al op jonge leeftijd kennis te laten maken energiezuinige maatregelen, vinden minister van Energie Bart Tommelein (Open Vld) en minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V). En de weg naar het geheugen van een kind loopt tegenwoordig via een videogame.
Licht doven en huizen isoleren
De twee ministers lanceerden het spel Energiewijs', dat ontwikkeld werd door het Vlaams Energieagentschap en de hogeschool Howest. Daarmee maken 8- tot 11-jarigen spelenderwijs kennis met tips en tricks die ze zelf thuis kunnen toepassen, zoals lichten doven, korte douches nemen en de tv uitzetten. In de loop van het spel, dat uit tien niveaus bestaat, leren de kinderen alles over het isoleren en verwarmen van de woning, de vele zuinige en minder zuinige elektrische toestellen die continu in gebruik zijn, maar ook over zonnepanelen, verlichting, sluipverbruik en zelfs tochthonden.
"De plek om het verschil te maken"
"We maken de omslag naar hernieuwbare energie om ervoor te zorgen dat onze kinderen opgroeien in een gezondere omgeving", legt minister Tommelein uit. "Alles begint bij energie-efficiëntie. Het is belangrijk dat ook kinderen zelf goed weten hoe ze zo weinig mogelijk energie verbruiken. En dat de energie die ze verbruiken best van een hernieuwbare energiebron komt zoals zon of wind. Jong geleerd is oud gedaan."
Daar sluit ook zijn collega van het departement Onderwijs zich bij aan. "In de vele scholen zitten iedere dag honderdduizenden jongeren op de schoolbanken. Het is dé plek om jongeren bewust te maken van de klimaatuitdaging en hen te leren hoe zij zelf het verschil kunnen maken", aldus Crevits. "De game Energiewijs' is een prettige manier om onze jongeren te leren hoe ze kunnen bijdragen aan energiebesparing. Al spelend leren is een trend die we omarmen. Het sluit aan bij de leefwereld van jongeren."