De Vlaamse energieregulator VREG heeft van het Brusselse hof van beroep gelijk gekregen in een zaak die verschillende distributienetbeheerders aangespannen hadden. De uitspraak betekent goed nieuws voor de energieklant. De eind vorig jaar goedgekeurde daling van de distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas in 2019 is nu definitief verworven. Het hof moest zich buigen over de zogenaamde historische saldi van de periode 2010-2014, waarover er onenigheid was. De tarieven die de consument via de elektriciteits- en gasfactuur betaalt voor het gebruik van de distributienetten, zijn steeds immers een inschatting. En zo bleek eerder voor de periode 2010-2014 dat we te veel betaald hadden.
De VREG koos daarom vorig jaar om een groot deel van die overschotten terug naar de energiegebruikers te laten vloeien. Zo gingen de distributienettarieven 274 miljoen euro lager, grotendeels dankzij de opgebouwde historische overschotten. De distributienettarieven voor elektriciteit en aardgas dalen dit jaar gemiddeld met respectievelijk 46 en 25 euro voor de gezinnen.
Maar met die beslissing had de regulator volgens de distributienetbeheerders verenigd in Fluvius de vroegere regelgeving geschonden. Ook zou ze ingaan tegen 10 jaar vaste praktijk en de beloning afnemen voor efficiëntieverbeteringen.
"Het hof heeft onze beslissing bevestigd. Mocht het andersom geweest zijn, zou het onvermijdelijk zijn om de distributienettarieven opnieuw te verhogen. Voor de klanten verandert er op zich niets. Anders had er een serieuze stijging kunnen zijn", zegt VREG-woordvoerder Dirk Van Evercooren. "De verlaging van de distributienettarieven is nu definitief verworven."
Ook in 2020 zal dankzij de beslissing een korting in de distributienettarieven verrekend kunnen worden.
bron: Belga