Laat het aan de Belgische seizoenen over om pas halverwege de winter met echte vrieskou te komen aanzetten. Na de sneeuw van vorige week, daalt de temperatuur de komende dagen gevoelig. Zoals steeds zal het in de hoger gelegen delen van ons land kouder zijn, maar ook in Vlaanderen wordt het klappertanden.
Ijzige nachten
Het koudefront laat zich vandaag voor het eerst voelen. In de loop van de dag zullen de ochtendwolken verdwijnen en krijgen we brede opklaringen. De maxima liggen rond het vriespunt, ten zuiden van Samber en Maas schommelen ze van -3 tot -9 graden. De komende dagen wordt de temperatuur zachter, met maxima in Vlaanderen rond 2 à 3 graden, maar 's nachts blijft het stevig blijven. Voor de eerste neerslag is het wachten tot vrijdag. Dan kan er in het noorden van het land lokaal een spatje regen vallen.
Behalve gevoelloze tenen en vingers, heeft de koude ook enkele nefaste materiële gevolgen. Mobiliteitsorganisatie Touring raadt chauffeurs aan enkele voorzorgsmaatregelen in acht te nemen. Zo is het verstandig om de handrem niet te gebruiken, maar op een vlak stuk te parkeren in versnelling. Plaats de auto zoveel mogelijk binnen en als dat niet lukt, leg dat een stuk karton op de voorruit. Winterbanden zijn ook een extra troef, omdat ze soepel blijven bij lage temperaturen.
Stroomreserves staan stand-by
Omdat de koudegolf ook Frankrijk treft, zullen onze zuiderburen massaal veel elektriciteit invoeren, waardoor het voor België dringen wordt op de markt. De kans is bestaande dat de strategische stroomreserves een stroomtekort zullen moeten opvangen. De reserves moeten komen van twee gascentrales in Vilvoorde en Seraing. Hoogspanningsbeheerder Elia heeft die in het verleden nog nooit nodig gehad. In uiterste geval kan de organisatie ook nog gaan aankloppen bij de buurlanden voor wat extra megawatt.