Deense wetenschappers hebben een kristal gecreëerd dat zuurstof zowel kan opnemen als loslaten, waardoor mensen mogelijk onder water zullen kunnen ademen. Volgens VICE News kan het kristal ongeveer 160 keer meer zuurstof bevatten dan die we inademen en kan het 10 liter zuurstof opnemen in een kamer.
Onder normale omstandigheden kan het kristal zijn maximale zuurstofcapaciteit binnen enkele seconden bereiken. Het geheim van het kristal is het kobalt dat er in zit. Kobalt bindt zich aan zuurstof zoals het ijzer dat doet in ons bloed. "Dit mechanisme is bekend voor alle wezens op aarde die ademen. Mensen een vele andere soorten gebruiken ijzer, terwijl andere dieren zoals krabben en spinnen koperoxide gebruiken," legt Christine McKenzie, professor in de nanobiologie en leider van het onderzoek, uit.
"Kleine hoeveelheden metaal zijn essentieel voor de absorptie van zuurstof, dus eigenlijk is het niet verwonderlijk dat we naar andere materialen gingen kijken." De zuurstof wordt losgelaten als het kristal wordt blootgesteld aan extreme hitte of een gebrek aan zuurstof.
Het meest verbazingwekkende aan het kristal is dat het zuurstof uit water net zo efficiënt opneemt als het dat doet uit lucht. McKenzie denkt dat we in de toekomst dus de hoogte en diepste gebieden van onze planeet zullen verkennen met een masker bedekt met kobalt in plaats van de huidige zuurstoftanks.