Eén van de manieren waarop het hiv-virus zich in ons lichaam nestelt is via een eiwit dat zich in vruchtbare plaatsen van ons erfelijk materiaal inbouwt en zich vermenigvuldigt, waardoor de patiënt ziek wordt. Hiv-remmers zorgen ervoor dat de ziektekiemen zich niet kunnen vasthechten op die plekken. Maar doctorandus Lenard Vranckx van de afdeling Moleculaire Virologie en Gentherapie ontdekte dat LEDGINs, een bekende aidsremmer, niet alleen de aanhechting tegenhoudt, maar er ook voor zorgt dat het virus op een niet-productieve plaats terechtkomt.
"Op weg naar doorbraak"
«We moeten voorzichtig zijn, want het gaat om onderzoek in celcultuur in het labo», aldus professor Zeger Debyser, die de onderzoeksgroep leidt. «Als het klopt, zijn we op weg naar een doorbraak, want het lijkt meer te doen dan alleen maar het afremmen van het virus, zoals de andere middelen.»
Er zijn echter nog een aantal onzekerheden. «Of het om een tijdelijk of definitief effect gaat, moeten we nagaan in nieuwe studies», stelt Debyser. Het zal volgens de Leuvense hoogleraar overigens ook nog enkele jaren duren vooraleer LEDGINs als geneesmiddel op de markt komt. «Het resultaat van ons onderzoek, kan de ontwikkeling van het medicament wel versnellen.»
Foto Pixabay