Van Dijck reed in de nacht van 2 op 3 juli tegen een aanhangwagen in Dessel. Toen de politie van de zone Bademo (Balen-Dessel-Mol) de burgemeester achter het stuur aantrof, werden agenten van de nabijgelegen politiezone Geel-Laakdal-Meerhout opgeroepen om de vaststellingen te doen om belangenvermenging van het eigen korps te vermijden.
"Rustig het vonnis afwachten"
Van Dijck bleek 1,4 promille alcohol in het bloed te hebben en moest zijn rijbewijs voor zes uur inleveren. De zaak werd op 8 augustus behandeld voor de politierechtbank van Turnhout, zo bevestigt het parket van Antwerpen. Het openbaar ministerie vorderde vijftien dagen rijverbod, een alcoholslot gedurende een jaar en 1.600 euro boete, waarvan de helft met uitstel.
Van Dijck was op de zitting aanwezig. «Ik heb de zaak uitvoerig en in alle sereniteit kunnen pleiten. De rechter heeft veel vragen gesteld en nu gaan wij rustig het vonnis afwachten», zegt zijn advocaat Walter Damen.
"Diep beschaamd"
Van Dijck verklaarde eerder al in een persmededeling dat hij «diep beschaamd» was en dat hij besefte dat de feiten niet door de beugel konden. Zijn imago kreeg een deuk, maar zijn positie als Vlaams Parlementsvoorzitter werd onhoudbaar toen p-magazine - uitgerekend op de Vlaamse feestdag - uitpakte met een verhaal over zijn relatie met een prostituee, voor wie hij ruim vier jaar geleden bij toenmalig minister van Werk Kris Peeters (CD&V) zou zijn tussengekomen voor een uitkering bij het Fonds voor Sluiting van Ondernemingen. Dit wordt door Van Dijck fel betwist en hij legde intussen ook een klacht neer met betrekking tot die, volgens hem valselijke, beweringen.