Korte werkdagen moeten meer jobs opleveren in Wallonië

Korte werkdagen moeten meer jobs opleveren in Wallonië

PS-voorzitter Elio Di Rupo brak begin september een lans voor een algemene vierdagenweek. Enkele dagen later kwam Waals minister van Ambetenarenzaken Christophe Lacroix (PS) op de proppen met een concreet plan voor een kortere werkweek. Daarbij ging het om arbeidsduurvermindering voor een selecte groep ambtenaren ouder dan zestig.

Geen concrete aanpak

Eliane Tillieux (foto) wil nu nog een stap verder gaan door de arbeidsduurvermindering te testen in een hele organisatie. Voor de concrete uitwerking is het wel nog wachten tot 2018. Het is de bedoeling de regeling te integreren in de nieuwe beheersovereenkomst met IFAPME, dat gespecialiseerd is in werkplekleren.

Tillieux laat zich nog niet vastpinnen op een concrete aanpak. Zo is het nog onduidelijk of de werkdagen korter worden of dat de werkweer zal worden ingekort. Verder is het nog de vraag of de arbeidsduurvermindering berekend zal worden op maandbasis of dat er gekeken zal worden naar de lange termijn. Voorlopig houdt de PS-minister alleszins zoveel mogelijk denkpistes open.

Wat wel zeker is, is dat de kostprijs centraal zal staan. "We moeten een correct evenwicht vinden. Behouden we het salaris van de werknemers volledig of slechts deels? En raken we aan de vakantiedagen? Al die vragen zullen grondig geanalyseerd worden", aldus Tillieux.

Werkloosheid

Doel is alleszins om de relatief hoge structurele werkloosheid in Wallonië van de baan te helpen. "Het plan is om de arbeidsduur te verminderen om zo ook de werkloosheid terug te dringen", legt de minister uit in de Sudpress-kranten. De arbeidsduurvermindering zou het immers mogelijk maken om opnieuw mensen aan te werven.