De Koerdisch-Iraanse journalist Behrouz Boochani, die als asielzoeker zes jaar werd vastgehouden in het omstreden Australische overzeese asielregime op eiland Manus, is vrij en in Nieuw-Zeeland. Dat meldde Boochani zelf via Twitter. Boochani is bekend van zijn boek 'No friend but the mountains', dat de literatuurprijs won van de Australische staat Victoria, de meest waardevolle prijs van het land. "Ik ben net aangekomen in Nieuw-Zeeland. Zo opwindend om weer vrij te zijn na meer dan zes jaar. Ik ben uitgenodigd door het literaire festival WORD Christchurch en ik zal deelnemen aan een evenement hier. Bedankt aan alle vrienden die dit mogelijk maakten", schreef Boochani donderdagavond (lokale tijd) op Twitter.
Boochani geniet bekendheid van zijn boek 'No friend but the mountains', waarin hij de detentie beschrijft op Manus, het vulkanische eiland van ongeveer 2.000 vierkante kilometer dat deel uitmaakt van Papoea-Nieuw-Guinea. Australië stuurt sinds 2012 bootvluchtelingen naar het eiland, waar ze wachten op de behandeling van hun asielprocedure. Ze doen dat in erg lastige omstandigheden, die al herhaaldelijk aangeklaagd werden omwille van de mensenrechten. Vele asielzoekers gaven aan dat ze de procedures als eindeloos ervaren. Daarbij geeft de Australische overheid hen één zekerheid: dat ze nooit een voet zullen zetten in Australië. Wanhoopspogingen komen geregeld voor.
Via hervestigingsprogramma's, met Papoea, maar ook met de VS, zoekt Australië een oplossing voor erkende vluchtelingen, al lukt dat vaak niet. Met Nieuw-Zeeland wil het geen programma, omdat op die manier vluchtelingen alsnog Australië zouden kunnen binnenraken.
Volgens de krant The Guardian is Boochani op woensdag vertrokken uit Papoea-Nieuw-Guinea. Via omzwervingen zou hij aangekomen zijn in Nieuw-Zeeland. Hij zou daar een visum hebben voor één maand en hoopt om via het hervestigingsprogramma met de VS, dat nog onderhandeld werd met oud-president Barack Obama, om in de VS toegelaten te worden. Lukt dat niet, dan wil hij andere oplossingen zoeken. "Ik ga nooit nog terug naar die plaats", zei Boochani aan de krant. "Ik wil gewoon ergens zijn waar ik een persoon ben, geen getal, niet gewoon het label 'vluchteling'."
Boochani, die tijdens zijn detentie uitgroeide tot de stem van de asielzoekers die daar vastgehouden worden, vluchtte in 2013 uit Iran vanwege zijn berichtgeving over en zijn steun aan de Koerdische onafhankelijkheid. Ook al is hij gelukkig weer vrij te zijn, aan The Guardian verklaarde hij ook bezorgd te zijn over de mannen die in Manus achterblijven, in de eerste plaats de 46 die opgesloten zitten in een detentiecentrum in hoofdstad Port Moresby.
bron: Belga