Koala's voor 2050 uitgestorven in deel Australië, zegt onderzoek

Koala's voor 2050 uitgestorven in deel Australië, zegt onderzoek

De beelden van de schattige koala's die gulzig dronken uit flesjes water nadat ze verbrand en uitgedroogd hun verwoeste habitat waren ontvlucht, staan allemaal nog op ons netvlies gebrand. De Australische bosbranden van eind vorig en begin dit jaar hebben heel wat schade berokkend aan de koalapopulatie van New South Wales, een van de zuidoostelijke staten in Australië waar koala's voorkomen. Houtkap vormt echter nog steeds de grootste bedreiging voor de pluizige buideldieren. Uit een nieuw parlementair rapport, dat dinsdag werd voorgesteld, blijkt dat het verlies aan habitat de koalapopulatie ruim voor 2050 kan nekken. Het parlementair committee vraagt dringend dat het beleid wordt aangepast om de dieren betere bescherming te kunnen bieden.

Falend beleid

"De huidige strategieën en beleidsregels om de koala te beschermen werken niet", zegt Cate Faehrmann van de groene partij, voorzitter van het parlementair committee dat het rapport voorstelde. Hoewel het rapport aantoonde dat verlies van habitat en fragmentatie de grootste bedreiging vormde voor de koalapopulatie, zouden het huidige beleid het juist makkelijker maken om de habitat van het buideldier door houtkap te verwoesten.

Het committee hoopt dat dit rapport een definitieve kentering kan betekenen voor koala's en hun bescherming. Anders wordt voorspeld dat de populatie in New South Wales "ruim voor 2050" het loodje zal leggen. Volgens officiële cijfers bedraagt die populatie nu 36.000 koala's, maar dat is "verouderde en onbetrouwbare info", aldus het rapport. In het rapport staan zo'n 42 beleidsaanbevelingen, waaronder een verbod op het kappen van oude wouden en aanmoedigingen voor boeren om hun land te beschermen in plaats van te kappen.

Klimaatverandering

De zware recente bosbranden in het zuidoosten van Australië hebben het verlies aan leefgebied nog verergerd: zo'n geschatte 24% aan totale koalahabitat zou opgebrand zijn, met op sommige plekken een verlies van 81%.

AFP/ W. West. Een bord dat waarschuwt voorzichtig te zijn om geen koala's aan te rijden staat in een opgebrand bos.

Het rapport stelt dat door de klimaatverandering bedreigingen voor koala's zoals droogte en bosbranden vergroten. Maar ook voor de bosbranden was de situatie al mistroostig: in het Pilligawoud was de eens zo bloeiende populatie waarschijnlijk al uitgestorven voor het vuur de streek verwoestte. Naast boskap, droogte en bosbranden bedreigt ook mijnbouw en urbanisatie het leefgebied van de koala.