Wetenschappers van de Amerikaanse Florida State University hebben een opvallend verband blootgelegd tussen de CO2-waarden in onze atmosfeer en de vegetatie in regenwouden. Ze onderzochten de plantaardige rijkdom van de tropen op het Panamese eiland Barro Colorado en stelden vast de klimaatverandering van de voorbije decennia voor een toename in het aantal bloemen heeft gezorgd.
"Tropische wouden hebben over de jaren heen een eigen, stabiel klimaat ontwikkeld", legt onderzoeker Stephanie Pau uit aan Global Change Biology. "Daarom kunnen hoger gelegen gebieden toch warmer zijn. Maar nu blijkt dus dat de regenwouden toch gevoeliger zijn dan dat we voorlopig dachten."
Koolstofdioxide wordt suiker
Om tot die conclusie te komen, verzamelden de onderzoekers gegevens van planten die tot 28 jaar in de tijd teruggaan. Tijdens de analyse daarvan focusten ze zich op de factoren die een klimaat bepalen, maar tegelijkertijd ook een effect hebben op de groei van planten: temperatuur, regen, licht en koolstofdioxide.
"Daaruit blijkt duidelijk dat de koolstofdioxide in de lucht het grootste effect heeft op de toename van het aantal planten", aldus Pau. De stijging valt te verklaren door de energie die planten uit de stof halen. Ze nemen het op en zetten het om in suiker, die ze dan gebruiken om hun inwendige processen van brandstof te voorzien.