De kleinste en meest zeldzame dolfijn ter wereld zal binnen 15 jaar van de aardbodem verdwenen zijn als hij niet beter beschermd wordt. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van natuurbeschermingsorganisatie Nabu.
Volgens de analyse is het aantal Maui dolfijnen tot onder de 50 gedaald. De ernstig bedreigde diersoort is alleen te vinden in de wateren voor de kust van Nieuw Zeeland. De maatregelen die getroffen werden om de dolfijnen te beschermen, moeten uitgebreid worden.
De dolfijnen worden voornamelijk dood aangetroffen in visnetten en de Duitse organisatie wil dat het vissen in het leefgebied van de dolfijnen verboden wordt. Volgens een recente telling blijven er amper 43 tot 47 Maui dolfijnen over waarvan er ongeveer 10 volwassen vrouwtjes zijn.
"Deze nieuwe cijfers zijn een luide wake-up call: Nieuw-Zeeland moet zijn houding veranderingen en de belangen van de biodiversiteit boven die van de visserij-industrie plaatsen. Het leefgebied van de dolfijnen moet beschermd worden tegen de schadelijke visnetten," zei Dr Barbara Maas, het hoofd van Nabu.
Als er niets gedaan wordt, dan is het geen kwestie meer of de dolfijn zal uitsterven, maar is de vraag enkel nog wanneer.
De Maui dolfijn is een dolfijnensoort die in de ondiepe kustwateren van Nieuw-Zeeland leeft. Het aantal dolfijnen blijft sinds de jaren '70 afnemen. Volgens de wetenschappers zijn de sleepnetten die de vissers gebruiken de voornaamste oorzaak dat de soort met uitsterven bedreigd wordt.
Jaarlijks zouden er vijf dolfijnen sterven door de visserij. De regering van Nieuw-Zeeland ondernam in 2012 en in 2013 stappen door beperkingen te zetten op het gebruik van zulke netten maar volgens het onderzoek zijn die maatregelen niet toereikend om de dolfijnensoort te redden.