Voor Knoop spreekt het voor zich dat Verhulst het in de column heeft over het Israëlische volk. "Al in de eerste alinea gaat het over het Joodse volk, niet over het Israëlisch beleid waarover je van mening kan verschillen. We willen dat er een proces komt, zoals in Nederland tegen Geert Wilders over zijn 'Minder Marokkanen'-uitspraak."
De klacht is niet gericht tegen De Morgen. "Ik ben zelf journalist geweest, en ik weet dat zoiets er wel eens tussen kan glippen", zegt Knoop. "En Verhulst is geen lid van de redactie. Dit is dan wel een column die in Der Stürmer (nazikrant, red) gestaan kon hebben, maar het gaat enkel over de column, niet over de krant."
"Columnist staat niet boven de wet"
Knoop zegt zich te storen aan de hele column, "van de eerste tot de laatste alinea". In de tekst schreef Verhulst over een recent bij Comma Press uitgegeven boek met twaalf Palestijnse sciencefictionverhalen die zich allemaal in 2048 afspelen, een eeuw na de nakba. Met die term worden de rampzalige gevolgen van de Arabisch-Israëlische oorlog van 1948 omschreven - volgens de VN sloegen toen meer dan 700.000 Arabische Palestijnen op de vlucht. "Ik lees dat mijn Palestijnse collega's sciencefiction een luxe vinden. Het genre wordt door hen zo goed als nooit aangeraakt. Want: er is geen toekomst."
De FJO-woordvoerder erkent dat een columnist beschikt over meer vrijheden. "Maar hij staat niet boven de wet. Verhulst is een stap te ver gegaan. Er moet een proces komen waarin een rechter zijn oordeel zal vellen."
Banner
De column stond op zaterdag 27 juli in de krant. "Ik heb mijn brief de maandag daarop al aan de krant bezorgd, maar pas op donderdag kreeg ik reactie van de krant", zegt Knoop. "De brief zou eerst op vrijdag, maar uiteindelijk op zaterdag gepubliceerd worden."
Op de site van de krant werd boven de column al een banner gepubliceerd waarin de klacht gemeld wordt.