Na de ontmoeting tussen de Amerikaanse president Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Yong-un ondertekenden de twee een gezamenlijk document. Toen Trump het akkoord aan de internationale media toonde, werden daar foto's van genomen. "President Trump engageerde zich om veiligheidsgaranties te bieden aan de DPRK (Democratische Volksrepubliek Korea, de officiële naam van Noord-Korea, nvdr.), en voorzitter Kim Jong-un herbevestigde zijn stevig en standvastig engagement voor een volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland", staat er te lezen.
Het document vermeldt geen Amerikaanse eis tot "volledige denuclearisatie, controleerbaar en onomkeerbaar", een formulering die inhoudt dat van wapens wordt afgezien en dat inspecties worden aanvaard. Het akkoord herbevestigt een eerder al aangegaan, vaag engagement, merkte het Franse persagentschap AFP op.
"Naar vrede en welvarendheid"
Volgens het akkoord willen de Verenigde Staten en Noord-Korea nieuwe betrekkingen tussen beide landen aangaan, "in overeenstemming met de wens van de volkeren van de twee landen naar vrede en welvarendheid". "De Verenigde Staten en de DPRK zullen hun inspanningen bundelen om een langdurig en stabiel vredesregime te bouwen op het Koreaanse schiereiland", staat verder nog in het document.
Als derde punt herbevestigt Noord-Korea dus het engagement dat Kim Jong-un al was aangegaan op 27 april in Panmunjom, na gesprekken met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in, om te werken aan "de volledige denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland". Tot slot willen beide landen ook overblijfselen van oorlogsgevangenen en vermisten terugvinden. Dat omvat ook de onmiddellijke repatriëring van zij die al geïdentificeerd zijn.
"Sancties blijven voorlopig van kracht"
De sancties tegen Noord-Korea blijven voorlopig van kracht. Ze worden pas opgeheven «wanneer we weten dat de kernwapens niet langer een factor zijn», zei de Amerikaanse president Donald Trump na zijn ontmoeting met de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Trump zal de gezamenlijke militaire oefeningen - de zogeheten 'war games' - met Zuid-Korea voorlopig wel stopzetten. Dat zal de Verenigde Staten «heel wat geld besparen», zei hij tijdens een persconferentie na het historische gesprek. De president beklemtoonde dat de Verenigde Staten niets zullen afbouwen, maar zei tegelijk ook dat hij zijn soldaten uit Zuid-Korea wil halen. Volgens de Amerikaanse president beloofde Kim Jong-un ook om een grote testsite voor raketmotoren te vernietigen. Die belofte staat niet in de gezamenlijke verklaring die Kim en Trump na hun gesprekken hebben ondertekend.
De president benadrukt in een persconferentie na het overleg ook te hebben gesproken over de mensenrechten in Noord-Korea. Noord-Korea ligt internationaal al lang onder vuur voor schendingen van de mensenrechten. Trump zei dat mensenrechten «relatief kort» aan bod zijn gekomen, met het oog op het nucleaire thema. Hij is ervan overtuigd dat Kim bereid is om de situatie in zijn thuisland te verbeteren.