Het had altijd iets spannends: binnenglippen in een Kinderen Niet Toegelaten'-film, als je nog geen 16 jaar oud bent. Maar hoeveel jeugdig plezier en rode oortjes het vroeger ook opleverde, het systeem wordt binnenkort afgeschaft. De zwart-witte opdeling, tussen geschikt voor iedereen en kinderen niet toegelaten, had zijn beste tijd gehad. Het label zal vervangen worden door een getrapt systeem, dat meer een adviserende rol zal innemen.
Opgedeeld in categorieën
Vlaams minister van Cultuur Sven Gatz (Open Vld) kwam met zijn collega's uit de andere deelstaten overeen om een model zoals de Nederlandse Kijkwijzer' in te voeren, schrijft De Standaard. Bij onze noorderburen worden de films ingedeeld in verschillende categorieën: geschikt voor iedereen, vanaf 6, 9, 12 of 16 jaar oud. Net zoals bij het KNT-label zal de onderverdeling bepaald worden op basis van de aanwezigheid van seks, drugs, geweld en grove taal in de film. Die criteria worden in het nieuwe model aangevuld met de parameters angst' en discriminatie'.
Adviserende rol
Een bijkomende vernieuwing betreft de grotere verantwoordelijkheid voor de ouders om te bepalen of de film al dan niet geschikt is voor hun kinderen. De Kijkwijzer zal namelijk enkel een advies geven over een gepaste minimumleeftijd. Althans, zo werkt het Nederlandse systeem. Al blijft het voor bioscoopuitbaters verboden om kinderen jonger dan 16 jaar toe te laten in +16-films.
De bevoegde ministers zijn het eens geraakt over de invoering van het systeem, maar de concrete details liggen nog niet vast. "Ook met de filmsector moeten we nog praktische afspraken maken", zegt de Vlaamse cultuurminister. Al zijn de signalen uit die hoek positief. "Wij zijn al langer vragende partij voor meer categorieën", zegt woordvoerder van bioscoopketen Kinepolis Isabelle Couvreur. "In het verleden liep het weleens mis. Zo was Welp, een heftige Vlaamse horrorfilm, kinderen toegelaten, terwijl Black, de verfilming van een jeugdboek, KNT was." Ook Anneke Blanckaert van de Gezinsbond steunt het voorstel. "Op die manier kan je ouders en kinderen gidsen in het beoordelen van films", klinkt het.