Katje Lee mag blijven leven, eis van FAVV afgewezen door rechter

Katje Lee mag blijven leven, eis van FAVV afgewezen door rechter

De Stabroekse studente Selena Ali (23) had het katje Lee begin april meegebracht uit Peru, toen ze gerepatrieerd werd omwille van de coronapandemie. Het FAVV had daar geen toestemming voor gegeven, omdat Peru een hoogrisicoland is voor hondsdolheid. Het dier werd er wel gevaccineerd tegen rabiës, maar bracht onvoldoende tijd door in quarantaine.

Het FAVV besliste daarop dat Lee een spuitje moest krijgen, omdat de andere opties - het dier terugsturen naar Peru of het in quarantaine steken - niet mogelijk zouden zijn. De studente verzette zich tegen die beslissing, waarna het FAVV haar voor de rechtbank daagde. Het eiste een dwangsom van 5.000 euro per uur dat zij Lee niet wilde afstaan.

Motiveringsplicht

Die eis werd vrijdag afgewezen. De rechter is van oordeel dat de beslissing van het FAVV om de kater een spuitje te geven onwettig is wegens schending van de motiveringsplicht. Volgens de Europese regelgeving kan slechts in laatste instantie beslist worden een mogelijk besmet dier te laten inslapen, wanneer het terugsturen of quarantaine onder officieel toezicht niet uitvoerbaar is.

"In de euthanasiebeslissing motiveert het FAVV niet op afdoende wijze waarom een quarantaine niet uitvoerbaar zou zijn. Het FAVV beperkt zich tot de vage en algemene stelling dat dit een onverantwoord sanitair risico zou inhouden, zonder concreet aan te geven waarom dit zo is", zegt de rechtbank.

Quarantaine

Bovendien meent de rechter dat het FAVV van onjuiste feitelijke gegevens is uitgegaan wanneer het stelt dat euthanasie de enige mogelijkheid is om het sanitaire risico op rabiës te beheersen. "Alle door partijen geciteerde experts, met inbegrip van de NVWA (de Nederlandse tegenhanger van het FAVV), zijn het er immers over eens dat quarantaine gedurende een bepaalde periode een oplossing is om het risico dat de kat besmet zou zijn met rabiës, te beheersen", stelt de rechtbank.

Er wordt nog aan toegevoegd dat het niet aan de rechtbank is, maar aan het FAVV om eventueel een nieuwe beslissing te nemen. Sinds de behandeling van de rechtszaak zijn er echter nieuwe ontwikkelingen. Het katje terugsturen naar Peru zou nu wél terug tot de mogelijkheden behoren. De Peruviaanse ambassadeur in België heeft donderdag aan federaal minister Denis Ducarme (MR) officieel laten weten dat Lee welkom is in Peru en dat SENASA, de Peruviaanse tegenhanger van het FAVV, toestemming geeft voor de terugkeer van het dier.