Op het moment zijn er vermoedelijk nog maar twee vrouwtjes in leven. In maart overleed helaas het laatste mannetje. Er zijn destijds wel een paar rietjes met sperma ingevroren. Wanneer de wetenschappers erin slagen om van de twee vrouwtjes enkele eicellen te oogsten, zouden er in het laboratorium embryo's gekweekt kunnen worden.
Eerste kalf over drie jaar
De embryo's kunnen uiteindelijk bij andere sterk verwante neushoornsoorten worden ingebracht, omdat de twee overlevende vrouwtjes zelf geen zwangerschap kunnen volbrengen. In het meest positieve geval wordt binnen drie jaar het eerste kalf geboren, stelt een van de onderzoekers in De Volkskrant.
Beperkt genetisch materiaal
In het artikel worden echter ook zorgen over het experiment uitgesproken. Zo beschouwt voortplantingsdeskundige Cyriel Ververs van de Universiteit Gent het als een mooie techniek, maar tempert de verwachtingen. De methode zou wellicht te laat komen voor de noordelijke witte neushoorn, vanwege het beperkte aantal nog levende dieren en het beperkte genetisch materiaal dat de onderzoekers ter beschikking staat.