Athene is goed bezig. Volgens Juncker heeft de Griekse economie een herstel doorgemaakt en zijn de cijfers beter dan verwacht. De Commissie gaat ervan uit dat de economie in de tweede helft van 2016 opnieuw zal groeien, en dat die groei volgend jaar nog verder versnelt.
Dit kan de weg openen voor schuldverlichting in de vorm van lagere rentes en langere looptijden op leningen, waar het Internationaal Monetair Fonds (IMF) als geldschieter op aandringt. In een vlammende brief riep IMF-directeur Christine Lagarde de Europese ministers van Financiën op om zo snel mogelijk te onderhandelen over die schuldverlichting. Als dat niet gebeurt, dreigt het IMF ermee niet meer bij te dragen aan het noodfonds. Maar zo ver zal het volgens Juncker niet komen, aangezien de financiënministers zich vandaag over de kwestie buigen. "We zullen de eerste gesprekken voeren over hoe we de schulden van Griekenland houdbaar kunnen maken op lange termijn", vertelde Juncker aan de kranten van de Duitse Funke Mediengruppe.
Concreet zullen de onderhandelaars bekijken of Griekenland 5 miljard euro kan krijgen uit het derde noodpakket van 86 miljard, waarover afgelopen zomer een akkoord werd bereikt. De Commissie hield eerder de boot af omdat het land moest kunnen aantonen dat ze de hervormingen al grotendeels hebben doorgevoerd.
De Griekse regering wil vandaag met een mooi rapport naar de Eurogroep trekken. Daarom zaten premier Alexis Tsipras en co gisterenavond laat nog samen om de controversiële pensioenhervormingen en belastingen door het parlement te krijgen. Dat is iets waar de Griekse vakbonden absoluut niet over te spreken zijn. Dat maakten ze duidelijk door twee dagen op rij te staken en door een betoging.